Zdrowa kuchnia na Wielkanoc! PYCHA!!!
ZDROWE PRZEPISY NA WIELKANOC POLECA AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA!
Jajka faszerowane pieczarkami
Składniki:
- jajka ekologiczne (6 sztuk)
- pieczarki (ok 40dkg)
- szczypiorek
- jogurt naturalny
- sól, pieprz, słodka papryka
- olej rzepakowy
- dowolne kiełki do dekoracji
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać i ostrożnie rozkroić na połówki. Pieczarki obrać, umyć, drobno pokroić i poddusić na odrobinie oleju. Z jajek wyjąć żółtka, rozgnieść widelcem, dodać pieczarki, drobno posiekany szczypior, jogurt naturalny (niewiele, masa ma być gęsta), doprawić solą, pieprzem i słodką papryką, dokładnie wymieszać. Przygotowaną masą ostrożnie napełnić połówki jajek i udekorować kiełkami.
Muffinki orzechowo – bakaliowe z mąki pełnoziarnistej
Składniki na 16 sztuk:
1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
0,5 szklanki płatków migdałowych
0,5 szklanki orzechów włoskich
0,3 szklanki brązowego cukru
0,5 szklanki dowolnych owoców suszonych krojonych (rodzynki, figi, morele)
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka ekologiczne
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/3 szklanki roztopionego masła
Wykonanie:
1.Na suchą patelnię wsypać rozdrobnione orzechy i płatki migdała. Prażyć przez chwilę na małym ogniu. Gdy ostygną, zmielić je w mikserze.
2. W dużej misce wymieszać mąkę, pokrojone owoce suszone, zmielone migdały i orzechy, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól.
3. W drugiej misce wymieszać jajka, jogurt, roztopione masło.
4. Połączyć mokre składniki z mąką, krótko mieszając. Nakładać ciasto do formy na muffinki, wyłożonej papierowymi foremkami lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką (wypełnić do połowy, bo bardzo rosną). Wierzch babeczek posypać nie prażonymi dowolnymi orzechami. Piec w temperaturze 170-180oC przez około 20-25 minut. Podawać ostygnięte.
Inspiracja ze strony: http://www.malacukierenka.pl/
Soczewicowy pasztet ze śliwką
Składniki na małą keksówkę:
2 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy / około 200 g suchej soczewicy
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej / około 100 g suchej kaszy
100 ml oleju
2 cebule
10 suszonych śliwek
2 - 3 łyżki sosu sojowego
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 goździki
1 ziarno jałowca
3/4 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki cząbru
szczypta gałki muszkatołowej
sól i czarny pieprz
kilka łyżek oleju do smażenia
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę razem z liściem laurowym zielem angielskim, goździkami oraz jałowcem. Smażyć na niedużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli, wtedy wyjąć przyprawy i wyrzucić.
Cebulę dodać do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksować przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, spróbować i doprawić do smaku większą ilością soli, jeśli jest taka potrzeba.
Foremkę wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać 2/3 masy pasztetowej. Delikatnie wcisnąć w masę śliwki, uważając, żeby nie było między nimi przerw. Wylać resztę masy.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, pasztet piec przez 40 - 45 minut. Następnie wystudzić przez całą noc w foremce, rano wyjąć pasztet z formy i podawać.
Przepis pochodzi z bloga kulinarnego www.jadlonomia.com