Wytrawne risotto z topinambura
Ostatnio polecaliśmy Wam przepis na przepyszną i lekko słodką zupę-krem z topinambura. Dziś troszkę zmienimy klimat i zaproponujemy wytrawną potrawę – kremowe risotto topinamburowe. Świetnie rozgrzeje wychłodzony organizm i doda energii!
Topinambur to skarbnica witamin i składników mineralnych – niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pamiętajcie, że właśnie część tych składników odżywczych wzmacnia układ immunologiczny i zapobiega rozwinięciu infekcji – jakże popularnych przy obecnej pogodzie!
Risotto to bardzo dobry pomysł na posiłłek dla dzieci! Kremowa i delikatna konsystencja, subtelny smak bez goryczy i nadmiernej kwasowości, miękka struktura oraz jasna barwa zapewne trafią w gusta niejadków. Dodatkowo, sam proces przygotowania risotto – częste mieszanie, może być świetną okazją do wspólnego gotowania z dziećmi :).
Risotto z topinamburem
Składniki:
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 150 g ryżu arborio
- 500 g topinamburu
- 750 ml bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka świeżego lub suszonego tymianku
- duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 i 1/2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (można w zamian dodać parmezan)
- olej, sok z cytryny
- sól, pieprz
- do podania: świeża natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Topinambur myjemy pod bieżącą wodą i 1/2 porcji gotujemy do miękkości
w wodzie. Ugotowany topinambur obieramy ze skóry, miąższ przekładamy do malaksera. Do malaksera z miąższem ugotowanego topinambura dodajemy 3 łyżki bulionu, świeżo startą gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Całość blendujemy na gładką masę.
2. Bulion podgrzewamy, by był ciepły. Na oleju podsmażamy pokrojone w kostkę cebule. Gdy cebula się zeszkli dodajemy 2 ząbki czosnku. Chwilę podsmażamy i wrzucamy ryż, mieszamy.
3. Po chwili dodajemy zblendowaną masę z topinamburu i dolewamy chochlę bulionu. Teraz przez cały czas gotowania, jak ryż wchłonie cały bulion, dodajemy kolejną jego porcję, pamiętając by regularnie zamieszać potrawę. Czynność należy powtórzyć do czasu aż ryż zmięknie. Zajmie to ok. 20 minut. Sprawdzamy uzyskany smak, dodajemy odrobinę soku z cytryny, sól i pieprz do smaku.
4. W międzyczasie do gotującego się ryżu dodajemy nieaktywne płatki drożdżowe oraz sól i pieprz. W czasie, gdy ryż się gotuje drugą część topinamburu cienko kroimy i podsmażamy na oleju – topinambur na chrupko.
5. Gotowe risotto podajemy na głębokich talerzach, posypane natką pietruszki.