Mrożonki są bezwartościowe i niezdrowe - prawda czy fałsz?
Pogromcy mitów dietetycznych cz.3
W sklepowych lodówkach aż roi się od różnych rodzajów mrożonych warzyw i owoców lub wręcz gotowych dań przygotowanych z tych mrożonek. Takie produkty są szybkie w przygotowaniu, smaczne i wygodne, a mimo to w Polsce nie są popularne. Istnieje wręcz przekonanie, że mrożone oznacza mniej wartościowe, gorsze, a nawet niezdrowe. Czy mrożenie naprawdę oznacza utratę składników odżywczych? Czy produkty poddane takiej obróbce termicznej są mniej zdrowe od produktów świeżych? Czy warto wydawać na nie pieniądze? Dziś rozwiejemy wszelkie wątpliwości! Zapraszamy do lektury!
MIT: Mrożenie to proces oskarżany o obniżenie wartości warzyw i owoców. Na czym właściwie mrożenie polega? Warzywa i owoce najpierw parzone są gorącą parą wodą, w celu zahamowania enzymów, zabicia drobnoustrojów oraz zmianom barwy i smaku. Chociaż część witamin faktycznie ulega utraceniu (ale w małym stopniu, mniejszym niż np. podczas tradycyjnego blanszowania lub gotowania), proces ten jest ważny, gdyż hamuje dalszą utratę składników. Dopiero później surowiec poddawany jest faktycznemu mrożeniu, podczas którego praktycznie nie dochodzi do obniżenia wartości. Porównując warzywa lub owoce świeże i te mrożone, nie możemy więc jednoznacznie stwierdzić, że te świeże są bardziej wartościowe. Do mrożenia wybierane są wyłącznie produkty tylko wysokiej jakości, które poddawane są obróbce szybko po ich zbiorze. Te świeże natomiast, nie dość że po zbiorze, transporcie, względnie długo leżą na sklepowych półkach (tracąc składniki poprzez światło i temperaturę), to na dodatek „czekają” również u nas domu, aż je zjemy… Według technologów, straty składników podczas mrożenia są zbliżone (lub nawet mniejsze) do strat poniesionych (tylko!) w obrocie towarowym, w świeżych surowcach. Jesienią i latem wartość odżywcza warzyw i owoców mrożonych jest porównywalna z ze świeżymi, natomiast zimą i wiosną często ją przewyższa. Duży wpływ na zachowanie bądź utratę wartości mrożonek ma natomiast odpowiednie ich rozmrożenie.
FAKT: Owoce i warzywa mrożone mogą być mniej wartościowe, jednak w dużym stopniu zależy to właśnie od nas. Prawidłowo przeprowadzony proces rozmrażania gwarantuje zachowanie swoich wartości. Ważne więc, by mrożonki przygotowywać zgodnie z instrukcją z tyłu opakowania i w miarę szybko. Najczęściej poleca się rozmrażać w temperaturze pokojowej (owoce) lub poprzez bezpośrednią obróbkę termiczną (warzywa, owoce).
Mrożonki to zdrowa, smaczna i wygodna alternatywa świeżych warzyw i owoców. Dodatkowo, są relatywnie tanie i dostępne cały rok. Szczególnie podczas zimowych i jesiennych miesięcy, gdy nie mamy tak dużego wyboru warzyw i owoców, powinny znaleźć się na naszych stołach - to świetne źródło witamin i składników mineralnych!