Wakacyjne śniadanie Przedszkolaka – wyniki konkursu
Miło nam ogłosić wyniki konkursu „Wakacyjne śniadanie Przedszkolaka”, w którym prosiliśmy Państwa o przygotowanie pysznego i zdrowego przepisu na śniadanie z użyciem produktów dostępnych w naszym sklepie internetowym e-zdrowyprzedszkolak.pl.
Decyzją jury nagrody – książki „Zdrowy maluch. Poradnik żywieniowy dla rodziców”
trafią do 3 osób, które przesłały nam propozycje na następujące potrawy:
- Mini biszkoptowe naleśniki z owocami i syropem klonowym (przepis przesłała p. Kamila Budzińska)
- Sałatka z kaszy jęczmiennej pęczak z kanapkami i napojem mlecznym z karobem (przepis przesłała p. Bernadeta Bobińska)
- Pełnoziarniste placuszki „Wesołej pszczółki” (przepis przesłała p. Dorota Borzych)
Gratulujemy!
Sponsorem nagród jest wydawnictwo
Ze zwycięzcami skontaktujemy się mailowo.
Wszystkie nagrodzone przepisy prezentujemy Państwu poniżej.
PRZEPIS NR 1
Mini biszkoptowe naleśniki z owocami i syropem klonowym
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej razowej typ 2000 BIO PLANET
1 szklanka mleka (lub wody w zależności od tolerancji dziecka na nabiał )
szczypta soli morskiej drobno mielonej SKARBY OCEANU
1 jajko
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin BIO PLANET
200 g borówek
200g malin
syrop klonowy A BIO TERRASANA
Przepis:
1. Oddzielić białko od żółtka.
2. Białko ubić na sztywną pianę.
3. Wymieszać mleko z jajkiem, solą i jedną łyżką oliwy z oliwek. Na końcu wymieszać z mąką. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodać ubite białko i delikatnie wymieszać na jednolitą masę.
4. Smażyć na małej patelni, nagrzanej wcześniej z odrobiną pozostałej oliwy.
5. Podawać 3 naleśniczki o garstką malin i borówek polane łyżką syropu klonowego.
Porcja na 3 osoby.
UŻYTE PRODUKTY:
mąka pszenna razowa typ 2000 BIO PLANET
sól morska drobno mielona SKARBY OCEANU
oliwa z oliwek extra virgin BIO PLANET
syrop klonowy A BIO TERRASANA
PRZEPIS NR 2
Sałatka z kaszy jęczmiennej pęczak z kanapkami i napojem mlecznym z karobem
Sałatka z kaszy jęczmiennej pęczak
Składniki:
3/4 szkl kaszy jęczmiennej pęczak BIO
5 jaj
pęczek rzodkiewek
4 ogórki konserwowe
1 papryka czerwona świeża
puszka kukurydzy słodkiej konserwowej BIO
pęczek koperku
2 łyżki majonezu jajecznego BIO
2 łyżki jogurtu naturalnego
Przepis:
1. Kaszę ugotować w 1,5 szkl. wody lekko osolonej.
2. Oddzielnie ugotować na twardo jaja. Przestudzić.
3. Ogórki pokroić w kostkę, paprykę oczyścić, umyć i również pokroić w kostkę.
4. Kukurydzę zlać z zalewy i opłukać. Rzodkiewkę umyć i pokroić w kostkę.
5. Warzywa wymieszać razem w misce, dodać zimną kaszę i pokrojone w kostkę jaja.
6. Do składników dodać pokrojony koperek i wymieszać z sosem przygotowanym z majonezu wymieszanego z jogurtem naturalnym.
Sałatkę podajemy z:
kanapkami z chleba razowego, masłem i pomidorem
oraz z
napojem mlecznym z karobem, który przygotowujemy z 1 litra mleka, które zagotowujemy z 4 łyżkami karobu w proszku, mieszamy i ciepły rozlewamy do kubków.
PRZEPIS NR 3
Pełnoziarniste placuszki ,,Wesołej Pszczółki”
Składniki na ciasto:
5 jajek
0,5 kg mąki pełnoziarnistej
szczypta soli
szczypta cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
0,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki wody gazowanej
1,5 szklanki mleka
Przepis:
1. Jajka roztrzepujemy, dodajemy oliwę z oliwek, wodę, mleko. Wszystko mieszamy.
2. Dodajemy szczyptę cukru, szczyptę soli oraz mąkę. Całość mieszamy na jednolitą masę.
3. Smażymy na rozgrzanej patelni.
Składniki na farsz nr 1
Borówki
Jogurt naturalny
Nektarynka
Banany
Dżem truskawkowy
Składniki na farsz nr 2
Szynka naturalna
Pomidor
Pomidorki koktajlowe
Ser żółty
Szczypiorek
Pietruszka
Placuszki dekorujemy według pomysłu i własnego smaku.