Wakacyjne śniadanie Przedszkolaka – wyniki konkursu

Miło nam ogłosić wyniki konkursu „Wakacyjne śniadanie Przedszkolaka”, w którym prosiliśmy Państwa o przygotowanie pysznego i zdrowego przepisu na śniadanie z użyciem produktów dostępnych w naszym sklepie internetowym e-zdrowyprzedszkolak.pl.

Decyzją jury nagrody – książki „Zdrowy maluch. Poradnik żywieniowy dla rodziców”

zdrowymaluch 600 piks rgb

trafią do 3 osób, które przesłały nam propozycje na następujące potrawy:

- Mini biszkoptowe naleśniki z owocami i syropem klonowym (przepis przesłała p. Kamila Budzińska)
- Sałatka z kaszy jęczmiennej pęczak z kanapkami i napojem mlecznym z karobem (przepis przesłała p. Bernadeta Bobińska)
- Pełnoziarniste placuszki „Wesołej pszczółki” (przepis przesłała p. Dorota Borzych)


Gratulujemy!

Sponsorem nagród jest wydawnictwo image001

 

Ze zwycięzcami skontaktujemy się mailowo.

 

Wszystkie nagrodzone przepisy prezentujemy Państwu poniżej.

 

PRZEPIS NR 1


Mini biszkoptowe naleśniki z owocami i syropem klonowym

Mini biszkoptowe naleśniki

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej razowej typ 2000 BIO PLANET
1 szklanka mleka (lub wody w zależności od tolerancji dziecka na nabiał )
szczypta soli morskiej drobno mielonej SKARBY OCEANU
1 jajko
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin BIO PLANET
200 g borówek
200g malin
syrop klonowy A BIO TERRASANA

Przepis:
1. Oddzielić białko od żółtka.
2. Białko ubić na sztywną pianę.
3. Wymieszać mleko z jajkiem, solą i jedną łyżką oliwy z oliwek. Na końcu wymieszać z mąką. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodać ubite białko i delikatnie wymieszać na jednolitą masę.
4. Smażyć na małej patelni, nagrzanej wcześniej z odrobiną pozostałej oliwy.
5. Podawać 3 naleśniczki o garstką malin i borówek polane łyżką syropu klonowego.

Porcja na 3 osoby.


UŻYTE PRODUKTY:

mąka pszenna razowa typ 2000 BIO PLANET
sól morska drobno mielona SKARBY OCEANU
oliwa z oliwek extra virgin BIO PLANET
syrop klonowy A BIO TERRASANA

 

PRZEPIS NR 2

Sałatka z kaszy jęczmiennej pęczak z kanapkami i napojem mlecznym z karobem

sałatka z kaszy jęczmiennej

Sałatka z kaszy jęczmiennej pęczak

Składniki:
3/4 szkl kaszy jęczmiennej pęczak BIO
5 jaj
pęczek rzodkiewek
4 ogórki konserwowe
1 papryka czerwona świeża
puszka kukurydzy słodkiej konserwowej BIO
pęczek koperku
2 łyżki majonezu jajecznego BIO
2 łyżki jogurtu naturalnego

Przepis:
1. Kaszę ugotować w 1,5 szkl. wody lekko osolonej.
2. Oddzielnie ugotować na twardo jaja. Przestudzić.
3. Ogórki pokroić w kostkę, paprykę oczyścić, umyć i również pokroić w kostkę.
4. Kukurydzę zlać z zalewy i opłukać. Rzodkiewkę umyć i pokroić w kostkę.
5. Warzywa wymieszać razem w misce, dodać zimną kaszę i pokrojone w kostkę jaja.
6. Do składników dodać pokrojony koperek i wymieszać z sosem przygotowanym z majonezu wymieszanego z jogurtem naturalnym.

Sałatkę podajemy z:
kanapkami z chleba razowego, masłem i pomidorem

oraz z
napojem mlecznym z karobem, który przygotowujemy z 1 litra mleka, które zagotowujemy z 4 łyżkami karobu w proszku, mieszamy i ciepły rozlewamy do kubków.

 

PRZEPIS NR 3

Pełnoziarniste placuszki ,,Wesołej Pszczółki”

Pełnoziarniste placuszki

Składniki na ciasto:
5 jajek
0,5 kg mąki pełnoziarnistej
szczypta soli
szczypta cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
0,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki wody gazowanej
1,5 szklanki mleka

Przepis:
1. Jajka roztrzepujemy, dodajemy oliwę z oliwek, wodę, mleko. Wszystko mieszamy.
2. Dodajemy szczyptę cukru, szczyptę soli oraz mąkę. Całość mieszamy na jednolitą masę.
3. Smażymy na rozgrzanej patelni.

Składniki na farsz nr 1
Borówki
Jogurt naturalny
Nektarynka
Banany
Dżem truskawkowy

Składniki na farsz nr 2
Szynka naturalna
Pomidor
Pomidorki koktajlowe
Ser żółty
Szczypiorek
Pietruszka

Placuszki dekorujemy według pomysłu i własnego smaku.