1. Kaszę sparzyć wrzątkiem, opłukać,
zalać 2 szklankami wody, dodać 1 łyżkę oleju i sól sodowo-potasową, zagotować i
gotować na minimalnym ogniu pod przykryciem około 15 minut, nie mieszając.
2. Kapustę drobno poszatkować (najlepiej w maszynie siekającej), posolić
odrobinę, odstawić na ok. 20 min.
3. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na oleju.
4. Soczewicę przepłukać, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości ok 20-30
minut.
5. Mięso doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Następnie dodać jajka,
ugotowaną kaszę jaglaną, kaszę mannę, soczewicę i kapustę odciśniętą z nadmiaru
soku. Wyrobić na jednolitą masę. Następnie formować kotleciki – „gołąbki” (ręce
można zwilżyć wodą, nie będą się kleiły), obtaczać w mące i wkładać na
rozgrzany olej. Smażyć z każdej strony na rumiano.
6. Usmażone gołąbki zalać 0,5 litra gorącego bulionu warzywnego. Dodać ziele
angielskie, pieprz w kulkach i listki laurowe. Dodać cebulkę z czosnkiem
podsmażone na odrobinie oleju rzepakowego. Dusić na małym ogniu, pod
przykryciem, przez ok. 20 min. Następnie dodać przecier pomidorowy i koncentrat,
dusić kolejne 10 min. Na koniec sos doprawić do smaku pieprzem, dowolnymi
ziołami oraz słodką papryką.
- ½ kapusty włoskiej