1. Na początku robimy 'bazę' do naleśników: mieszamy mąkę z mlekiem, wodą, jajkami oraz aromatem cytrynowym.
2. Z powstałego ciasta odlewamy około 150 ml, do której dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
3. Pozostałą część ciasta przelewamy do blendera, dodajemy szpinak i bardzo dokładnie miksujemy.
4. Na naoliwioną patelnię wylewamy porcję szpinakowego ciasta.
5. Kiedy szpinakowe ciasto lekko się zetnie, łyżką nabieramy kakaowe ciasto i robimy skośne paseczki.
6. Smażymy z dwóch stron (z czego tylko po jednej robimy kakaowy wzorek), a usmażone naleśniki składamy na pół, ponownie na pół- aż utworzy się 'trójkątna choinka'.
7. Kremówkę ubijamy.
8. W jedną kieszonkę naleśnika nakładamy ubitą kremówkę oraz mandarynki, a całość ozdabiamy pestkami granatu i wiórkami kokosowymi.
W sam raz na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Wszystkiego najsmaczniejszego!
- mąka pszenna- 1
- 5 szklanki
- mleko- 1 szklanka
- woda- 1 szklanka
- jajka- 3 sztuki
- aromat cytrynowy- 5 kropelek
- szpinak- 80 gramów
- kakao - 1 łyżka
- kremówka- 200 ml
- mandarynki- ilość wedle uznania
- wiórki kokosowe i pestki granatu - do ozdoby