Sposób przyrządzenia
  1. 1. Ziarenka soi zalać zimną wodą i zostawić do namoczenia przez całą noc. Na drugi dzień zagotować ok. 1/2 litra wody.
  2. Dodać odsączoną soję i przyprawy. Gotować do miękkości (ok. 2 godziny). Wyjąć liść laurowy i ziele angielskie. Całość odcedzić, przełożyć z powrotem do garnka, dodać 2-3 łyżki oleju i koncentrat pomidorowy.
  3. 2. Na patelni lekko podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i startą marchew. Dodać do soi. Całość zmiksować do uzyskania jednolitej masy (jeśli będzie za sucha, dodać oliwy). Przyprawić świeżym pieprzem, solą, curry, majerankiem.
  4. 3. Przełożyć całość do słoika. Przechowywać w lodówce.
Składniki
  • soja – 250 g
  • Marchew starta na tarce – 1 średnia
  • Cebula – 1/2
  • Olej
  • Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
  • Przyprawy: Tymianek (szczypta)
  • kminek (szczypta)
  • liść laurowy (1 duży)
  • ziele angielskie (2 ziarenka)
  • curry (1/2 łyżeczki)
  • oregano (szczypta)
  • majeranek