- 1. Ziarenka soi zalać zimną wodą i zostawić do
namoczenia przez całą noc. Na drugi dzień zagotować ok. 1/2 litra wody.
- Dodać odsączoną soję i przyprawy. Gotować do miękkości (ok. 2 godziny).
Wyjąć liść laurowy i ziele angielskie. Całość odcedzić, przełożyć z
powrotem do garnka, dodać 2-3 łyżki oleju i koncentrat pomidorowy.
- 2. Na patelni lekko podsmażyć pokrojoną w kostkę
cebulę i startą marchew. Dodać do soi. Całość zmiksować do uzyskania
jednolitej masy (jeśli będzie za sucha, dodać oliwy). Przyprawić świeżym
pieprzem, solą, curry, majerankiem.
- 3. Przełożyć całość do słoika. Przechowywać w
lodówce.
- soja – 250 g
- Marchew starta na tarce – 1 średnia
- Cebula – 1/2
- Olej
- Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
- Przyprawy: Tymianek (szczypta)
- kminek (szczypta)
- liść laurowy (1 duży)
- ziele angielskie (2 ziarenka)
- curry (1/2 łyżeczki)
- oregano (szczypta)
- majeranek