Składniki:
Kawałek wędzonego łososia ok. 200-300g(można zastąpić ewentualnie pieczonym lub wędzonym kurczakiem)
Świeży szpinak ok. 250g
Sałata roszponka ok.250g
Sałata lodowa lub masłowa
1 duża cebula
250g pomidorków koktajlowych
Sos:
1 łyżka miodu
1 łyżka muszdardy
1 łyżka soku z cytryny
3-4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Wykonanie:
Łososia rwiemy lub kroimy na kawałki. Szpinak i sałaty myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki(oprócz roszponki). Cebulę solimy i czekamy aż trochę puści sok (wtedy jest delikatniejsza;można też użyć cebuli czerwonej lub szalotki). Pomidorki myjemy i kroimy na pół. Składniki sosu energicznie mieszamy ze sobą aż powstanie jednolita złocista konsystencja. Doprawiamy sos solą i pieprzem. Na talerz układamy sałaty, szpinak, pomidorki, cebulę oraz łososia. Całość polewamy sosem przed podaniem.
Smacznego :)
- Składniki: Kawałek wędzonego łososia ok. 200-300g(można zastąpić ewentualnie pieczonym lub wędzonym kurczakiem) Świeży szpinak ok. 250g Sałata roszponka ok.250g Sałata lodowa lub masłowa 1 duża cebula 250g pomidorków koktajlowych Sos: 1 łyżka miodu 1 łyżka muszdardy 1 łyżka soku z cytryny 3-4 łyżki oliwy z oliwek sól
- pieprz