• Kategoria : Słodycze
  • Koszt : tani
  • Trudność : łatwy
  • Czas : do 30 min
Sposób przyrządzenia

Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Do miski wybijamy jajka,dodajemy cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Dodajemy olej,nie przerywając miksowania.Następnie dodajemy przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.Na koniec dodajemy szpinak,delikatnie mieszamy.Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 25 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w temperaturze 180'C przez 1 godzinę lub do tak zwanego "suchego patyczka".Studzimy.

Śmietanę ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania dodajemy fixy i cukier puder. Z ciasta odcinamy wierzch i rozdrabniamy odciętą górną część na okruszki.Na ciasto wykładamy śmietanę,posypujemy obficie okruszkami i leciutko dociskamy dłonią,aby nie odpadały.Całość posypujemy pestkami granatu lub owocami czerwonej porzeczki. 

Składniki
  • Ciasto : 450 g mrożonego szpinaku
  • 250 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanki mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa: 300 ml śmietany 36%
  • 2 śmietanki fixy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo: owoce granatu lub czerwonej porzeczki