Sposób
przygotowania
1.
Panna cotta: Śmietanę i mleko wlać do rondla, dodać miód.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać ziarenka miąższu i dodać do śmietany
i mleka. Wrzucić pozostały strąk wanilii. Całość podgrzać cały czas mieszając
(nie zagotować!) . W 2 łyżkach wrzącej wody rozpuścić żelatynę. Ze śmietany
usunąć strąk wanilii i dodać rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać. Panna
cottę wystudzić i przelać (w równych porcjach) do szklanek lub foremek
silikonowych mniej więcej do 1/2 wysokości. Włożyć do lodówki „pod skosem” do stężenia.
2.
Mus owocowy: Truskawki bądź wiśnie zmiksować. Galaretkę
rozpuścić w ok. 150 ml wrzącej wody (latem trochę mniej). Przestudzoną galaretkę
połączyć z musem owocowym. Mus przelać na zastygniętą panną cottę. Ponownie
wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Gotowy deser udekorować startą
czekoladą i listkami mięty.
- Składniki (na ok. 5-6 porcji): Panna cotta: 350 ml śmietany 30% 150 ml mleka 2% 3 łyżki miodu 1 laska wanilii 4 płaskie łyżeczki żelatyny Mus owocowy: 600 g truskawek bądź wiśni bez pestek 1 galaretka truskawkowa bądź wiśniowa 150 ml wrzącej wody Dodatkowo: 1 łyżka startej gorzkiej czekolady świeżo liski mięty (do dekoracji)