1. Płatki
owsiane zalać mlekiem, dodać masło orzechowe, cynamon, szczyptę soli i gotować
na małym ogniu co jakiś czas mieszając do czasu, aż płatki nie wchłoną
większości mleka i owsianka nie zacznie robić się kremowa i zawiesista. Zajmuje
to około 6 - 8 minut.
2. W
międzyczasie na suchej patelni uprażyć orzechy laskowe, następnie przesypać je
do moździerza i zgrzebnie rozgnieść. Możecie też po prostu je posiekać, ale te
rozgniecione w moździerzu są dużo bardziej aromatyczne.
3. Gorącą
owsiankę posypać orzechami i obficie polać syropem klonowym.
- 1/4 szklanki płatków owsianych
- szklanka mleka
- 1 łyżka masła orzechowego (można pominąć - ważne by było dobrej jakości i składało się tylko z orzechów)
- 2 łyżki orzechów laskowych
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- mała szczypta soli
- miód naturalny