• Kategoria : Zupy
  • Koszt : tani
  • Trudność : łatwy
  • Czas : do 30 min
Sposób przyrządzenia

1. Jarzyny i warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę, kalafiora na różyczki.

2. W ganku rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić pora wraz z cebulą i czosnkiem. Dodać kalafiora, pietruszki i selera. Zalać wodą lub bulionem (nie z kostki) i mlekiem. Gotować na średnim ogniu 20-30 minut do miękkości warzyw.

3. Całość zmiksować.

4. Doprawić do smaku solą i biały pieprzem.

Składniki
  • 1 kalafior
  • 4 pietruszki
  • 1 seler
  • 2 pory – tylko biała część
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki mleka
  • sól sodowo-potasowa i biały pieprz do smaku
  • rafinowany olej rzepakowy