- Kategoria : Zupy
- Koszt : tani
- Trudność : łatwy
- Czas : do 30 min
- 1. Warzywa (oprócz brokuła) obrać, umyć i pokroić na
mniejsze kawałki, przesmażyć oliwie, zalać gorącym bulionem warzywnym lub
wodą, dodać pieprz i gotować ok. 25 minut.
- 2, Brokuły pokroić, dodać do gotującej się zupy
i gotować razem 8-12 minut.
- 3. Do zupy dodać masło, doprawić solą, pieprzem oraz
tartą gałką muszkatołową.
- 4. Zupę zmiksować blenderem. Jeszcze raz zagotować, doprawić w razie
potrzeby. Zupę podawać z grzankami z chleba graham.
- 0.5 kg brokułów (mogą być mrożone)
- 4 małe ziemniaki
- cebula
- 1 mała pietruszka
- 1-2 marchewki
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła i łyżka oliwy