• Kategoria : Zupy
  • Koszt : tani
  • Trudność : łatwy
  • Czas : do 30 min
Sposób przyrządzenia
  1. 1. Warzywa (oprócz brokuła) obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki, przesmażyć oliwie, zalać gorącym bulionem warzywnym lub wodą, dodać pieprz i gotować ok. 25 minut.
  2. 2, Brokuły pokroić, dodać do gotującej się zupy i gotować razem 8-12 minut.
  3. 3. Do zupy dodać masło, doprawić solą, pieprzem oraz tartą gałką muszkatołową.
  4. 4. Zupę zmiksować blenderem. Jeszcze raz zagotować, doprawić w razie potrzeby. Zupę podawać z grzankami z chleba graham.
Składniki
  • 0.5 kg brokułów (mogą być mrożone)
  • 4 małe ziemniaki
  • cebula
  • 1 mała pietruszka
  • 1-2 marchewki
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła i łyżka oliwy