• Kategoria : Zupy
  • Koszt : super tani
  • Trudność : łatwy
  • Czas : do 30 min
Sposób przyrządzenia

1. Buraczki wyszorować, osuszyć, każdy zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze do pieczenia i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 1 godzinę. Obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.

2. W garnku zagotować wodę, dodać kaszkę amarantusa, liść laurowy, obraną i startą na tarce marchewkę, pietruszkę, pokrojonego w paseczki pora oraz drobno posiekaną kapustę (wszystko pogotować ok 10 minut). Następnie dodać posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Gotować do miękkości ziemniaków. Dodać starte buraczki, natkę pietruszki oraz pomidory. Jeszcze raz zagotować, zdjąć z ognia i wlać sok z cytryny (zatrzyma kolor zupy). Dodać fasolę z puszki uprzednio przepłukaną pod bieżącą wodą. Starać się jak najmniej zupę podgrzewać po dodaniu buraczków, gdyż spowoduje to utratę jej intensywnego koloru.

3. Do zupy wlać śmietanę, wymieszać. Doprawić solą oraz pieprzem. Po dodaniu śmietany, zupy już nie zagotowywać.

Składniki
  • 2 łyżki kaszki amarantusowej (opcjonalnie)
  • 2 listki laurowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 średnie buraki
  • fasola czerwona 2 puszki
  • włoszczyzna (2 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek pora i białej kapusty)
  • 1/2 cebuli
  • 4 ziemniaki
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka masła
  • 3 łyżki śmietany 12% (opcjonalnie)
  • sól sodowo-potasowa
  • pieprz
  • posiekana natka pietruszki lub koperek