• Kategoria : Zupy
  • Koszt : średni
  • Trudność : łatwy
  • Czas : do 30 min
Sposób przyrządzenia

1. Szparagi opłukać, odłamać jasne twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodygi pokroić na krótsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Pory oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz jasno zieloną część, przekroić wzdłuż na pół i dokładnie opłukać. Pokroić w poprzek na 1 cm kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę.
2. W dużym szerokim garnku z grubym dnem rozgrzać olej, dodać tymianek, cebulę, pory i ziemniaki. Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut co chwilę mieszając aż warzywa nieco zmiękną.
3. Zwiększyć ogień, wlać wodę (lub wywar) i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować warzywa do miękkości przez około 10 minut. 
4. Zupę doprawić do smaku solą i zmiksować na gładki krem. Do gotowej zupy można dodać świeże zioła i 1-2 łyżki zmielonych pestek lub nasion siemienia lnianego. Serwować z grzankami z chleba graham.

Składniki
  • pęczek szparagów (około 10 szt.)
  • 1 mała cebula
  • 2 duże pory
  • 400 g ziemniaków
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 litr wody (lub wywar z jarzyn)
  • sól sodowo-potasowa
  • 2 łyżki rafinowanego oleju rzepakowego