Babeczki dyniowe bez mąki i tłuszczu z tęczowym sokiem
Zdrowy i smaczny deser, który zdobył jedną z głównych nagród w naszym konkursie, przygotowany i nadesłany przez Zosię Clancy z mamą Karoliną z Krakowa.
Składniki babeczek:
- Serek homogenizowany
- 4 jajka
- 2 jabłka
- 1 dynia
- Płatki migdałów
- Otręby
- Proszek do pieczenia
- Cukier trzcinowy
- Miód
Przygotowanie:
1. Żółtka oddzielamy od białek i z białek ubijamy sztywną pianę.
2. Do żółtek dodajemy 12 łyżek otrąb i 4 łyżki serka homogenizowanego
3. Całość mieszamy dodając łyżeczkę proszku do pieczenia i około pięciu łyżek cukru trzcinowego.
4. Pokroić w kostkę pół małej dyni i 2 jabłka, dodać do pozostałych składników.
5. Połączyć wszystko z ubitą pianą i dobrze wymieszać.
6. Ciasto nakładamy do blachy na muffinki lub foremek i pieczemy na złoty kolor około 10 min. W temperaturze 160 st.
7. Ostudzone babeczki smarujemy miodem i posypujemy posiekanymi migdałami.
Składniki soku:
- 1 seler
- 3 buraki
- Około 1 kg marchwii
- 4 jabłka
Przygotowanie:
Warzywa i owoce kolejno wyciskamy w sokowirówce, sok z każdego rodzaju przelewamy do innego pojemnika, następnie wlewamy warstwami do szklanek, aby powstała tęcza.