Babeczki dyniowe bez mąki i tłuszczu z tęczowym sokiem

Zdrowy i smaczny deser, który zdobył jedną z głównych nagród w naszym konkursie, przygotowany i nadesłany przez Zosię Clancy z mamą Karoliną z Krakowa.

 

 

 

Składniki babeczek:

  • Serek homogenizowany
  • 4 jajka
  • 2 jabłka
  • 1 dynia
  • Płatki migdałów
  • Otręby
  • Proszek do pieczenia
  • Cukier trzcinowy
  • Miód

 

Przygotowanie:

 

 


1. Żółtka oddzielamy od białek i z białek ubijamy sztywną pianę.

 

 


2. Do żółtek dodajemy 12 łyżek otrąb i 4 łyżki serka homogenizowanego


 

3. Całość mieszamy dodając łyżeczkę proszku do pieczenia i około pięciu łyżek cukru trzcinowego.

 


4. Pokroić w kostkę pół małej dyni i 2 jabłka, dodać do pozostałych składników.

 

 


5. Połączyć wszystko z ubitą pianą i dobrze wymieszać.


 

6. Ciasto nakładamy do blachy na muffinki lub foremek i pieczemy na złoty kolor około 10 min. W temperaturze 160 st.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Ostudzone babeczki smarujemy miodem i posypujemy posiekanymi migdałami.

 


   

 

 

 

 

Składniki soku:

 

  • 1 seler
  • 3 buraki
  • Około 1 kg marchwii
  • 4 jabłka

 

Przygotowanie:

 

Warzywa i owoce kolejno wyciskamy w sokowirówce, sok z każdego rodzaju przelewamy do innego pojemnika, następnie wlewamy warstwami do szklanek, aby powstała tęcza.