Białe, czarne czy czerwone?

Porzeczki – popularne w małych ogródkach i na działkach, natomiast na bazarach pojawiają się coraz rzadziej. Nie wszyscy przepadają za ich kwaskowatym smakiem, dlatego cieszą się one niewielką popularnością. A szkoda, bo to nasze rodzime dobro, bogate w wiele cennych dla zdrowia składników.

Maliny, truskawki, brzoskwinie cieszą się dużym powodzeniem wśród dorosłych i dzieci. Można je kupić na targach, w supermarketach praktycznie przez cały sezon letni. Porzeczki natomiast nie cieszą się taką sławą, a przecież to nasz polski, oryginalny i bardzo charakterystyczny dla naszego kraju owoc. Polskie porzeczki eksportowane są do wielu krajów w Europie i na świecie, a na naszych stołach nie jest częstym gościem. W świeżej formie możemy się nimi delektować jedynie w lipcu, więc jest to idealny moment, by poszukać ich w sprzedaży na bazarach lub u lokalnych rolników.

Co kryje się w porzeczkach?

Wszystkie odmiany porzeczek bogate są w witaminę C i PP. Dostarczają też potasu, wapnia i fosforu. W białych porzeczkach znajdziemy też sporo magnezu. Wszystkie odmiany dostarczają dużej ilości błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru i cholesterolu we krwi.

Najbogatsza w cenne składniki jest bez wątpienia czarna porzeczka. Już garść porzeczki dostarcza tyle witaminy C, która pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby na ten składnik. Zawiera też dużo flawonoidów (naturalne antyoksydanty), które chronią organizm przed powstaniem stresu oksydacyjnego i rozwojem chorób m.in. miażdżycy, nowotworów lub chorób neurodegeneracyjnych. Flawonoidy działają także oczyszczająco. Mają zdolność tworzenia kompleksów z metalami ciężkimi co ułatwia ich usuwanie z organizmu. Czarna porzeczka dostarcza również kwasów fenolowych, które hamują rozwój bakterii i grzybów oraz działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo.

Już od dawna w medycynie ludowej wykorzystywano prozdrowotne właściwości zarówno owoców czarnej porzeczki jaki i jej liści:

- ma zastosowanie przy infekcjach górnych dróg oddechowych i anginie,

- wspiera też leczenie dny moczanowej i reumatyzmu, niedokrwistości czy zaćmy

- sok z czarnych porzeczek wspomaga leczenie migreny, problemów żołądkowo-jelitowych

- napary z liści czarnej porzeczki przyspieszają proces wydalania toksyn z organizmu

Czerwone i białe

Wszystkie odmiany porzeczek mają wprawdzie sporo błonnika, jednak najwięcej jest go w porzeczkach czerwonych. Dzięki temu słyną one jako sprzymierzeńcy odchudzania. Duża ilość pektyn powoduje, że objętość treści w żołądku się zwiększa, a dzięki temu sytość trwa znacznie dłużej.

Czerwone porzeczki znajdują też zastosowanie w wielu schorzeniach i dysfunkcjach:

- przy niestrawności spowodowanej niedoborem soków trawiennych i zgadze,

- w przewlekłych schorzeniach wątroby,

- w zaparciach (duża ilość błonnika)

- pomocniczo w procesie oczyszczania organizmu z toksyn (garbniki)

- dzięki antocyjanozydom hamują rozwój bakterii

- dzięki rutynie wzmacniają kruche naczynia krwionośne

Czerwone i białe porzeczki pomagają także przy problemach skórnych. Dzięki obecności cynku i siarki - rozgniecione owoce lub kąpiel w wywarze z liści pomagają usuwać wysypkę czy trądzik.

Jedzmy więc porzeczki na zdrowie! Każda odmiana: czarna, czerwona czy biała wniesie do organizmu mnóstwo cennych wartości, które przełożą się na ogromną korzyść dla naszego zdrowia.

Autor – Ewa Buczkowska – dietetyk - Akademia Zdrowego Przedszkolaka