Pyszne porzeczkowe śniadanie

budyń porzeczka-Resizer-800Lato jest cudowną porą roku dla owocowych łasuchów. To unikalny moment na zajadanie się świeżymi, aromatycznymi, polskimi truskawkami, malinami, agrestem czy porzeczkami. Korzystajmy więc z tego dobra jak najczęściej!

Sezonowe, letnie owoce cieszą nas tak krótko… Czerwiec, lipiec, sierpień to miesiące, które obfitują w sezonowe, owocowe przysmaki. Warto więc korzystać z nich jak najczęściej. Banany, jabłka, gruszki czy pomarańcze, do których dostęp mamy cały okrągły rok lepiej zjadać jesienią czy zimą, kiedy letnie polskie owoce występują tylko w postaci mrożonej lub zawekowanej.

Dziś polecamy wam zatem dwa przepisy na pyszne porzeczkowe śniadania lub podwieczorki.

Jaglany budyń z porzeczkami

Składniki na jedną porcję:

- 2 łyżki kaszy jaglanej

- szklanka mleka 2% lub roślinnego

- łyżeczka soku z cytryny

- łyżeczka miodu

- porzeczki czerwone

Wykonanie:

1. Mleko zagotuj. Kaszę przelej wrzątkiem, potem zimną wodą i ugotuj w mleku na małym ogniu.

2. Dodaj sok z cytryny oraz startą skórkę z cytryny.

3. Na koniec, gdy kasza wchłonie już mleko, dodaj miód i zblenduj masę na gładki budyń.

4. Przelej budyń do miseczki i obficie posyp świeżymi porzeczkami.

Placuszki owsiane z porzeczkami

Składniki:

- 2 dojrzałe banany

- porzeczki czarne lub czerwone

- szklanka płatków owsianych błyskawicznych

- 3 jajka

- olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

1. Banany pokrój nożem na małe kawałki, wymieszaj z jajkami i płatkami.

2. Całość lekko zblenduj, ale nie na gładką masę.

3. Delikatnie dodaj porzeczki i wymieszaj.

4. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj łyżką niewielkie porcje ciasta. Smaż krótko, tylko do zarumienienia z obu stron.

5. Gotowe placuszki podawaj polane syropem klonowym lub miodem.

Smacznego!