Pyszne porzeczkowe śniadanie
Lato jest cudowną porą roku dla owocowych łasuchów. To unikalny moment na zajadanie się świeżymi, aromatycznymi, polskimi truskawkami, malinami, agrestem czy porzeczkami. Korzystajmy więc z tego dobra jak najczęściej!
Sezonowe, letnie owoce cieszą nas tak krótko… Czerwiec, lipiec, sierpień to miesiące, które obfitują w sezonowe, owocowe przysmaki. Warto więc korzystać z nich jak najczęściej. Banany, jabłka, gruszki czy pomarańcze, do których dostęp mamy cały okrągły rok lepiej zjadać jesienią czy zimą, kiedy letnie polskie owoce występują tylko w postaci mrożonej lub zawekowanej.
Dziś polecamy wam zatem dwa przepisy na pyszne porzeczkowe śniadania lub podwieczorki.
Jaglany budyń z porzeczkami
Składniki na jedną porcję:
- 2 łyżki kaszy jaglanej
- szklanka mleka 2% lub roślinnego
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka miodu
- porzeczki czerwone
Wykonanie:
1. Mleko zagotuj. Kaszę przelej wrzątkiem, potem zimną wodą i ugotuj w mleku na małym ogniu.
2. Dodaj sok z cytryny oraz startą skórkę z cytryny.
3. Na koniec, gdy kasza wchłonie już mleko, dodaj miód i zblenduj masę na gładki budyń.
4. Przelej budyń do miseczki i obficie posyp świeżymi porzeczkami.
Placuszki owsiane z porzeczkami
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- porzeczki czarne lub czerwone
- szklanka płatków owsianych błyskawicznych
- 3 jajka
- olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
1. Banany pokrój nożem na małe kawałki, wymieszaj z jajkami i płatkami.
2. Całość lekko zblenduj, ale nie na gładką masę.
3. Delikatnie dodaj porzeczki i wymieszaj.
4. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj łyżką niewielkie porcje ciasta. Smaż krótko, tylko do zarumienienia z obu stron.
5. Gotowe placuszki podawaj polane syropem klonowym lub miodem.
Smacznego!