Tarta dla księżniczek

Pyszna i zdrowa jesienna tarta, przygotowana przez Kasię Kunicką z mamą Dorotą przy asyście brata PiotrusiaUśmiech

 

Jesienna tarta dla księżniczek

 


Składniki ciasta:

 

  • 2 szklanki mąki
  • Jajko
  • 3 łyżki stołowe jogurtu
  • 3 łyżki stołowe mleka
  • Sól

 

Składniki sosu:

 

  • 100 ml śmietany 12%
  • 100 ml słodkiej śmietany (np. 30%)
  • Jajko
  • Łyżeczka miodu
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

 


Nadzienie tarty:

 

  • 3-4 gruszki
  • 1-2 marchewki
  • 2 cebule
  • Garść orzechów włoskich
  • 100 g sera mozarella
  • Masło (do podsmażenia cebuli)

 

Przygotowanie:


1. Brokuł w całości oraz marchewki pokrojone w plasterki gotujemy przez 5 min. W lekko osolonej wodzie.


2. Do miski wkładamy składniki na ciasto i je zagniatamy.


3. Gdy warzywa są gotowe, wyjmujemy je i kończymy zagniatanie ciasta.


4. Owinięte folią aluminiową ciasto wkładamy do lodówki.

  
5. Zabieramy się za sos – do miski wrzucamy obie śmietany, wbijamy jajko, dodajemy miód oraz doprawiamy do smaku, cały czas wszystko energicznie mieszając łyżką.


6. Brokuł dzielimy na różyczki, a z marchewkowych talarków wycinamy korony.



7. Na patelni szklimy pokrojona w kostkę cebulę.


8. Zimne ciasto z lodówki rozwałkowujemy i wkładamy do formy, dociskając do spodu i brzegów.


9. Na wierzchu układamy brokuły, plasterki świeżo obranych gruszek, cebulkę i pokruszone orzechy włoskie.


10. Całość zalewamy sosem i posypujemy pokrojona w kostkę mozarellą.

 

Tartę pieczemy w temperaturze 180 st. (najlepiej w piekarniku z termoobiegiem) około 45 minut.

 

 

 


Czas przygotowania: około 1 godz. i 40 min. – gdy przygotowujemy z dzieckiem
Czas przygotowania osoby dorosłej to około 60 minut.