Tarta dla księżniczek
Pyszna i zdrowa jesienna tarta, przygotowana przez Kasię Kunicką z mamą Dorotą przy asyście brata Piotrusia
Jesienna tarta dla księżniczek
Składniki ciasta:
- 2 szklanki mąki
- Jajko
- 3 łyżki stołowe jogurtu
- 3 łyżki stołowe mleka
- Sól
Składniki sosu:
- 100 ml śmietany 12%
- 100 ml słodkiej śmietany (np. 30%)
- Jajko
- Łyżeczka miodu
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Nadzienie tarty:
- 3-4 gruszki
- 1-2 marchewki
- 2 cebule
- Garść orzechów włoskich
- 100 g sera mozarella
- Masło (do podsmażenia cebuli)
Przygotowanie:
1. Brokuł w całości oraz marchewki pokrojone w plasterki gotujemy przez 5 min. W lekko osolonej wodzie.
2. Do miski wkładamy składniki na ciasto i je zagniatamy.
3. Gdy warzywa są gotowe, wyjmujemy je i kończymy zagniatanie ciasta.
4. Owinięte folią aluminiową ciasto wkładamy do lodówki.
5. Zabieramy się za sos – do miski wrzucamy obie śmietany, wbijamy jajko, dodajemy miód oraz doprawiamy do smaku, cały czas wszystko energicznie mieszając łyżką.
6. Brokuł dzielimy na różyczki, a z marchewkowych talarków wycinamy korony.
7. Na patelni szklimy pokrojona w kostkę cebulę.
8. Zimne ciasto z lodówki rozwałkowujemy i wkładamy do formy, dociskając do spodu i brzegów.
9. Na wierzchu układamy brokuły, plasterki świeżo obranych gruszek, cebulkę i pokruszone orzechy włoskie.
10. Całość zalewamy sosem i posypujemy pokrojona w kostkę mozarellą.
Tartę pieczemy w temperaturze 180 st. (najlepiej w piekarniku z termoobiegiem) około 45 minut.
Czas przygotowania: około 1 godz. i 40 min. – gdy przygotowujemy z dzieckiem
Czas przygotowania osoby dorosłej to około 60 minut.