Brytyjskie dzieci nie wiedzą, co jedzą
Wiedza brytyjskich dzieci o popularnych produktach spożywczych pozostawia wiele do życzenia. Jedna trzecia uczniów szkół podstawowych jest przekonana, że sery wytwarza się z roślin - wynika z ankiety, przeprowadzonej przez fundację propagującą zdrowe żywienie.
Osiemnaście procent z objętych ankietą 27 tys. uczniów szkół podstawowych uważa, że surowcem do produkcji pałeczek rybnych jest mięso drobiowe. 34 proc. uczniów najmłodszych klas uważa też makarony za produkty zwierzęce; w starszych klasach odsetek ten spada do 18 proc.
Wśród przyczyn tego stanu rzeczy wskazuje się na fakt, że ponad 20 proc. uczniów szkół podstawowych nigdy nie widziało gospodarstwa rolnego.
Księżniczka Anna, córka królowej Elżbiety II, inauguruje w poniedziałek "Tydzień zdrowego jedzenia". Będzie to prowadzona w ponad 3 tys. szkół kampania, mająca poprawić wiedzę uczniów o produktach spożywczych i o gotowaniu.
źródło: http://www.naukawpolsce.pap.pl/