Dieta zgodna z grupą krwi

Dieta oparta na grupie krwi z roku na rok staje się coraz bardziej popularna. Może być ciekawą propozycją dla osób, które borykają się z nadwagą i problemami zdrowotnymi, mimo stosowania powszechnie znanych diet czy unikania produktów uznawanych za niezdrowe.

 

Spożywanie posiłków zgodnie z grupą krwi to koncepcja dietetyczna oparta na biologicznej indywidualności. Wskazuje, które produkty dla danej grupy krwi są wskazane, które niewskazane, a które neutralne (obojętne). Inaczej mówiąc, to co dla jednych może być zdrowe, dodawać im siły i energii oraz przyczyniać się do spalania tkanki tłuszczowej, innym może zwyczajnie szkodzić i sprzyjać otyłości.

 

Przyjrzyjmy się zatem poszczególnym grupom krwi i zaleceniom żywieniowym, które są dla nich proponowane.

 

 

GRUPA „0”

 

Najstarsza grupa krwi, którą posiada około 43% populacji na świecie. Pierwsi jej przedstawiciele to myśliwi i łowcy, którzy musieli wykształcić w sobie cechy pozwalające im na przetrwanie. Cechowała ich odporność, wytrzymałość i siła fizyczna, a głównym pożywieniem była dzika zwierzyna czy leśne owoce.

Osoby współcześnie posiadające grupę krwi 0 potrzebują dużo aktywności fizycznej, by prawidłowo funkcjonować i utrzymać właściwą wagę. Ćwiczenia zapewniają im także równowagę psychiczną.

 

Produkty niewskazane grupie krwi 0:

- Całkowita nietolerancja pszenicy i produktów pszennych! – należy wykluczyć je z jadłospisu. Można zastąpić je produktami orkiszowymi, jęczmiennymi czy kaszą.

- Nabiał i produkty pochodzenia mlecznego, także jaja. Zastąpić można je produktami pochodzenia sojowego – nabiał pod żadną postacią nie jest trawiony, przyczynia się do tycia, powstawania stanów zapalnych, zmęczenia

- Rośliny strączkowe (fasola, soczewica)

- Kukurydza – prowadzi do cukrzycy i otyłości.

- Kapusta, brukselka, kalafior – hamują działanie hormonu tarczycy.

- Mięso wieprzowe.

- Czarna herbata, kawa.

 

Produkty wskazane:

- Ryby i owoce morza – zawierają jod, a osoby z grupą krwi ) często cierpią na choroby tarczycy.

- Wątróbka.

- Szpinak, brokuły – wspomagają metabolizm.

- Mięso: wołowina, baranina, cielęcina, jagnięcina. Mięso z indyka i kurczaka są obojętne.

- Orzechy włoskie i pestki dyni – oczyszczają organizm z toksyn.

- Śliwki oraz suszone figi.

- Cebula, czosnek, pietruszka, papryka czerwona, por, karczoch, rzepa.

 

 

GRUPA „A”

 

Przodkami ludzi z grupą A są rolnicy, prowadzący spokojny, osiadły tryb życia. Przedstawiciele grupy A potrzebują regularnego rytmu dobowego oraz prawidłowej ilości snu (powinni kłaść się przed godz. 23). Nie powinni stosować również diet niskokalorycznych, świetnie służą im zaś mniejsze i częstsze posiłki.

Dla osób z tą grupą krwi najlepsze byłoby całkowite wyeliminowanie mięsa. Dieta wegetariańska może znakomicie im służyć.

 

Produkty niewskazane:

- Mięso – jest bardzo trudno trawione przez tę grupę i może być przyczyną wielu problemów zdrowotnych.

- Pszenica i produkty pszenne – zakwaszają tkankę mięśniową, osłabiają utylizację kalorii.

- Mleko i produkty mleczne – zaburzają metabolizm.

- Fasola, ziemniaki, kapusta, pomidory.

- Banany, pomarańcze – zakłócają trawienie i podrażniają żołądek.

- Papryka, oliwki.

- Produkty marynowane.

 

Produkty wskazane:

- Warzywa, najlepiej duszone z dodatkiem oliwy z oliwek – pomagają w trawieniu i redukują cholesterol

- Produkty sojowe, tofu – zawartość witaminy B12

- Świeże owoce morza.

- Fasola, orzechy, nasiona – uzupełniają białko.

- Pieczywo i makarony z mąki żytniej, ryżowej lub sojowej.

- Cytryna, grejpfrut, ananas.

- Brokuły, czosnek, żółta cebula – wzmacniają układ odpornościowy

- Czerwone wino – działa korzystnie na serce, poprawia obraz krwi

 

 

GRUPA „B”

 

Grupa ta powstała najprawdopodobniej na wyżynach Himalajów i w trudnych warunkach wykształciła u jej przedstawicieli mocny system odpornościowy. Osoby z grupą krwi B potrafią stawiać opór chorobom cywilizacyjnym, jak rak czy choroby serca, są jednak podatne na zespół chronicznego zmęczenia, wyczerpanie psychiczne czy stwardnienie rozsiane.

Dieta dla tej grupy krwi jest dość mocno urozmaicona.

 

Produkty niewskazane:

Kukurydza, gryka, pszenica – przyczyniają się do otyłości, spowalniają metabolizm

Strączkowe – zaburzają produkcję insuliny.

Mięso kurczaka – bardzo niewskazane, prowadzi do zaburzeń odporności i wylewów

Wieprzowina, kaczka, wołowina

Pomidory – źle wpływają na krew.

Żyto – powoduje choroby krwi.

 

Produkty wskazane:

- Zielone warzywa – działanie antywirusowe

- Chuda jagnięcina i baranina – budują mięśnie, wspomagają przemianę materii

- Ryby i owoce morza (flądra, halibut, sola, makrela, dorsz, łosoś) – bardzo dobre źródło białka.

- Twaróg, mozarella.

- Jaja kurze.

- Burak, kalafior, czerwona papryka, brukselka, marchew.

- Orkisz, ryż, owies.

- Oliwa z oliwek – wspomaga trawienie.

 

 

GRUPA „AB”

 

Najmłodsza grupa krwi, rzadka – występuje tylko u ok. 2-5% populacji. Grupa ta wykorzystuje pamięć grup A oraz B i czasem przypomina raz jedną, raz drugą. Osoby z tą grupą krwi mają skłonność do chorób serca (podobnie do gr. A), dlatego w diecie powinny unikać tłuszczów zwierzęcych, zastępując je roślinnymi. Podobnie jak w grupie A, osoby z grupą AB mają także słaby system odpornościowy. By go wzmocnić, dieta powinna być bogata w warzywa i owoce.

 

Produkty niewskazane:

Pszenica – zakwasza tkankę mięśniową, spowalnia metabolizm.

Mięso i drób – powoduje zmęczenie, obniża odporność, jest źle trawione.

Pomarańcze – podrażniają żołądek, blokują wchłanianie ważnych minerałów.

Marynaty, ketchup.

Sezam, gryka, kukurydza.

Czarna herbata, kawa.

 

Produkty wskazane:

Ryby i owoce morza – najlepsze źródło białka.

Prawie wszystkie warzywa z wyjątkiem kukurydzy, rzodkiewki czy papryki.

Baranina, mięso królika i jagniąt – poprawiają metabolizm.

Jaja – obniżają cholesterol, zwiększają ilość protein.

Kiwi – zawiera antyutleniacze.

Oliwa z oliwek – obniża cholesterol.

Zielona herbata – wzmacnia system immunologiczny.

Czerwone wino – dobrze wpływa na serce.

 

Powyższe wskazania i przeciwwskazania mają charakter dość ogólny i skupiają się na najważniejszych cechach poszczególnych typów diet. Istnieje także bardzo wiele produktów obojętnych, którymi można uzupełnić swój jadłospis bez szkody dla organizmu. Osoby zainteresowane tą tematyką odsyłamy do książki dr Peter’a J. D’ Adamo, Catherine Whitney „Żyj zgodnie ze swoją grupą krwi”.