Leczo wegetariańskie
Z jesiennych warzyw można wyczarować wiele przepysznych potraw. Jedną z nich jest leczo, tradycyjna węgierska potrawa, na bazie której można improwizować na wiele sposobów. Poniżej przepis na leczo w wersji wegetariańskiej.
Składniki:
- 3 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 3 duże cebule
- 0,5 kg mocno dojrzałych pomidorów
- 0,5 kg cukinii
- olej do smażenia
- przyprawy do smaku wg uznania (ja proponuję pieprz, sól i ostrą paprykę)
Przygotowanie:
Cebulę pokrój na grube plasterki i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj drobno pokrojone wszystkie rodzaje papryki i duś kilkanaście minut na małym ogniu, często mieszając. Sparzone pomidory bez skórki także drobno pokrój i wsyp do duszących się składników. Na końcu dodaj pokrojoną w małą kostkę cukinię. Przypraw do smaku. Duś tak długo, aż warzywa będą miękkie.
Leczo świetnie smakuje podane z ryżem i kieliszkiem czerwonego, wytrawnego wina.
Smacznego!