Leczo wegetariańskie

Z jesiennych warzyw można wyczarować wiele przepysznych potraw. Jedną z nich jest leczo, tradycyjna węgierska potrawa, na bazie której można improwizować na wiele sposobów. Poniżej przepis na leczo w wersji wegetariańskiej.

 

Składniki:

  • 3 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 3 duże cebule
  • 0,5 kg mocno dojrzałych pomidorów
  • 0,5 kg cukinii
  • olej do smażenia
  • przyprawy do smaku wg uznania (ja proponuję pieprz, sól i ostrą paprykę)

 

Przygotowanie:

Cebulę pokrój na grube plasterki i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj drobno pokrojone wszystkie rodzaje papryki i duś kilkanaście minut na małym ogniu, często mieszając. Sparzone pomidory bez skórki także drobno pokrój i wsyp do duszących się składników. Na końcu dodaj pokrojoną w małą kostkę cukinię. Przypraw do smaku. Duś tak długo, aż warzywa będą miękkie.

Leczo świetnie smakuje podane z ryżem i kieliszkiem czerwonego, wytrawnego wina.

 

Smacznego!