Wspólne poznawanie nowych smaków
Jak wiemy, przykład idzie z góry, a rodzice są największymi autorytetami dla swoich dzieci. Nie inaczej jest w kwestiach żywieniowych – jedząc regularnie zdrowe posiłki przy wspólnym stole nie będziecie musieli namawiać maluchów do spożywania warzyw czy nabiału, same po nie sięgną po jakimś czasie. Nie wierzycie? Mamy dowody naukowe.
Faye Powell z Uniwersytetu Loughborough w swoim badaniu dowodzi, że rodzinne spożywanie posiłków sprawia, że dzieci są bardziej otwarte na nowe smaki i mniej grymaszą podczas jedzenia.
Żeby sprawdzić, czy faktycznie zachodzi powyższa relacja, obserwowano ponad 75 rodzin podczas wspólnych posiłków. Obserwacje pokazały, że przyjazna interakcja pomiędzy dzieckiem a matką może pozytywnie wpłynąć na próbowanie przez dziecko nowych potraw.
Badania pokazują również, że jeden na czterech rodziców martwi się o jedzeniowe nawyki swoich dzieci. Świadomość tego, jak osobiście możemy wpływać na zachowania dzieci przy stole jest bardzo potrzebna, jeśli nie niezbędna do prawidłowego kształtowania dalszych przyzwyczajeń związanych z odżywianiem. Może warto zatem sprawdzić wyniki badań na sobie i regularnie testować nowe smaki, gdy wokół stołu siedzi cała rodzina, chętnie po nie sięgająca?
Źródło: „Wiem!”, nr 2, lato 2012