Fakty na temat jedzenia warzyw i owoców
Warzywa i owoce są niezwykle istotnym elementem codziennej, zbilansowanej diety całej rodziny. Dostarczają niezbędnych witamin i składników mineralnych, a także błonnika pokarmowego i węglowodanów. Czym szybciej wprowadzimy je do menu naszego dziecka, tym większa szansa, że w dorosłym życiu samo regularnie będzie po nie sięgać. Poniżej przedstawiamy kilka faktów na temat jedzenia warzyw i owoców.
1. Dla dzieci w wieku 4 – 6 lat WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) zaleca jedzenie co najmniej 400 g warzyw i owoców dziennie, nie licząc ziemniaków ani innych bulw zawierających skrobię.
2. Warzywa i owoce to ważny element zdrowej, zbilansowanej diety, zarówno jako część głównego posiłku, jak i w formie przekąsek. Są źródłem witamin, minerałów i błonnika, a także węglowodanów zapewniających energię (głównie ze względu na obecność cukrów). Badania epidemiologiczne wykazały, że spożywanie dużej ilości warzyw i owoców wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem występowania chorób przewlekłych, zwłaszcza chorób układu sercowo-naczyniowego, a także cukrzycy typu 2 oraz pewnych rodzajów raka (m.in. raka jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, żołądka i płuc).
3. Z dostępnych danych na temat konsumpcji warzyw i owoców przez dzieci, wynika, że zalecenie WHO spełnia około 15% dzieci europejskich.
4. 8,3% obciążenia chorobami w krajach UE można przypisać niewłaściwemu odżywianiu, przy czym niskie spożycie warzyw i owoców uznano za przyczynę 3,5% chorób.
5. Na ogół dziewczęta i kobiety jedzą większe ilości warzyw i owoców niż chłopcy i mężczyźni. Prawidłowość ta występuje również u dzieci w wieku przedszkolnym, co oznacza, że różnica między płciami uwidacznia się już w wieku, gdy wiedza o żywieniu raczej nie wpływa na zachowania.
6. Nawyki żywieniowe nabyte w dzieciństwie wydają się być symptomatyczne dla rodzaju i jakości wybieranych produktów w wieku dorosłym. Im wcześniej dzieci są przyzwyczajane do jedzenia warzyw, tym większe jest prawdopodobieństwo, że będą je spożywać w wieku przedszkolnym. Osoby, które jedzą dużo warzyw i owoców w dzieciństwie, kontynuują te nawyki w życiu dorosłym.
7. Pod względem ilości dostępnych warzyw i owoców przypadających na jednego mieszkańca Polska zajmuje przedostatnią pozycję wśród krajów unijnych. W tym kontekście za niepokojące należy uznać wyniki analiz prowadzonych przez Instytut Żywności i Żywienia, które pokazują, że spożycie warzyw i owoców w Polsce nie wzrasta w ciągu ostatnich lat. Niekorzystny jest również fakt dużych różnic w spożyciu warzyw i owoców w zależności od sytuacji ekonomicznej rodzin.
Żródło: "Wiem! jak działają dzieci", nr 3, jesień 2012