Źródła wapnia i witaminy D

Według badań Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu Matki i Dziecka przewlekłe niedobory wapnia występują w diecie 51% dzieci, natomiast przewlekłe niedobory witaminy D – w diecie 99% dzieci w wieku 4 lat. To naprawdę przerażające dane!

 

Wapń to składnik niezbędny do budowy mocnych kości oraz prawidłowego funkcjonowania wielu komórek. Jeżeli w organizmie brakuje wapnia, jest on pobierany z kości, które stają się przez to słabsze, podatne na zniekształcenia i złamania. Sam wapń jednak nie wystarcza.

 


Witamina D pomaga wchłaniać wapń z przewodu pokarmowego, aby zapewnić jego odpowiednią ilość w organizmie.

 

Dzieci pomiędzy 4 a 6 rokiem życia potrzebują co najmniej 500 - 700 mg wapnia i 5 µg witaminy D dziennie.

 

 

Produkty bogate w wapń:

 

Mleko

  • Najłatwiej dostępne źródło dobrze przyswajalnego wapnia.
  • Mleko to także źródło tłuszczu, witamin D, A, E i K, B1, B2, B6, B12, kwasu foliowego i pantotenowego.
  • Najlepiej kupować w sklepie mleko pasteryzowane, gdyż pasteryzacja powoduje niszczenie do 10% witamin, a proces sterylizacji UHT do 20%.
  • Dzieci do 3 roku życia często mają alergię na produkty mleczne, która zwykle samoistnie mija wraz z wiekiem.

 

 

Jogurt naturalny

 

  • Zawiera bakterie z rodziny Lactobacillus, które odnawiają mikroflorę jelit, pomagają redukować wydzielanie gazu, a tym samym zmniejszają wzdęcia. Pobudzają system obronny organizmu, tworzą naturalną barierę przed szkodliwymi bakteriami. 
  • Dzieci, które jedzą jogurt lub kefir, rzadziej mają problemy z zaparciami, bólami brzucha i biegunkami.
  • Bakterie jogurtowe pobudzają także system odpornościowy organizmu.
  • Jogurt jest łatwiej strawny niż mleko, dlatego osoby mające alergię na mleko krowie często mogą zastąpić je jogurtem.
  • Jest również wartościowym źródłem wapnia - szklanka (250g) jogurtu zawiera 450 mg wapnia. Jest to połowa dziennego zapotrzebowania dziecka i około 40% dziennego zapotrzebowania dorosłych.
  • Ze względu na kultury bakterii, które ułatwiają wchłanianie wapnia, 250 g jogurtu dostarcza nam więcej wapnia niż 250 g mleka.

 

 

Kefir naturalny

 

  • Produkt mleczny uzyskany w wyniku fermentacji.
  • Jest źródłem białka, wapnia oraz witamin B1, B12, aminokwasów, kwasu foliowego i witaminy K oraz biotyny.
  • Podobnie jak jogurt, jest naturalnym probiotykiem, czyli zawiera żywe organizmy, które pozytywnie wpływają na zdrowie. 
  • Kefir stymuluje układ odpornościowy poprzez obecność bakterii probiotycznych, dobrze przyswajalnych białek, witamin i minerałów.
  • Kefir zwykle można stosować w diecie osób z nietolerancją laktozy, ze względu na jej niski poziom. Kefir jest bogaty w drożdże i bakterie, które zapewniają laktazę - enzym, który rozkłada większość laktozy pozostałej po procesie fermentacji. 
  • Wpływa także doskonale na perystaltykę jelit, pomaga więc hamować wzdęcia i niestrawności u dzieci, jest również polecany dla kobiet w ciąży i karmiących.

 

 

Maślanka

 

  • Napój mleczny, otrzymywany w wyniku zmaślania śmietany, poddanej wcześniej dojrzewaniu. 
  • Zawiera te same wartości odżywcze, co mleko i produkty mleczne, jednak podobnie jak w przypadku jogurtu i kefiru, przyswajalność białka, tłuszczu, soli mineralnych i laktozy jest o wiele lepsza.
  • Kwas mlekowy w mlecznych produktach fermentowanych występuje w dwóch formach: L(+) i D(-), z których ta pierwsza jest lepiej przyswajana przez organizm. W jogurtach występują dwa rodzaje kwasu mlekowego, natomiast w kefirach i maślankach tylko L(+), dlatego to one są rekomendowane dla dzieci.
  • Kupując fermentowane napoje mleczne należy zwrócić uwagę na skład i wybierać te, które są jak najmniej przetworzone i mają jak najmniej dodatków, zwłaszcza substancji zagęszczających, konserwantów i aromatów.

 

 


Sery

 

  • Na rynku jest bardzo wiele rodzajów serów. Wytwarzane są z mleka krowiego, owczego lub koziego.
  • Sery są znakomitym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia, a także wapnia i wit. B12
  • Ze względu na zawartość wapnia, bardziej polecany jest dla dzieci ser żółty niż biały twaróg. W procesie produkcji twarogu usuwa się serwatkę, która zawiera najwięcej wapnia.
  • Sery, które produkowane są z użyciem podpuszczki mają dużo wapnia. Należą do nich właśnie sery żółte, a także białe granulowane – np. typu: wiejskie.
  • Ser biały zawiera magnez, potas, cynk, witaminy A, D, E oraz B. Nie pokryje jednak dziennego zapotrzebowania na wapń, trzeba byłoby zjeść go bardzo dużo (około kilograma).
  • Przy kupowaniu sera bardzo ważne jest czytanie etykiet. W sklepach jest bardzo wiele produktów seropodobnych, zawierających mnóstwo konserwantów i sztucznych barwników, a niewiele składników odżywczych.
  • Warto zwrócić uwagę, czy w składnikach sera zawarty jest tłuszcz roślinny. Prawdziwy ser nie powinien go zawierać i jeśli znajduje się w składzie, mamy do czynienia z produktem seropodobnym.
  • Zawartość oleju palmowego, karagenu, regulatorów kwasowości czy białka sojowego świadczy o tym, ze ser jest chemicznie przetworzony.
  • Wyznacznikiem dobrego sera jest też bardzo często cena. Czym droższy tym lepszy – cena dobrego sera wynosi zazwyczaj powyżej 20 zł za kg.

 

 

Źródła witaminy D

 

  • Słońce
  • Ryby
  • Jaja
  • Ser żółty
  • Mleko krowie (co najmniej 2% zawartości tłuszczu)