Jaja - symbol życia kur

Bez względu na to, co było pierwsze – jajo czy kura, nie pozostawia wątpliwości, że sposób hodowli i traktowania kur odbija się bezpośrednio na jakości jaj. Jaja na Wielkanoc mają symbolizować życie. Wybierając je warto się zastanowić, owocem jakiego życia są jaja na naszym stole: wolnego i naturalnego, czy uciśnionego i przepełnionego stresem oraz chemią?

 

Życie kury – kura lubi wolność i inne kury

 

Naturalnym zachowaniem dla kur jest społeczna struktura stada, gdzie obowiązuje hierarchia i rytuały. Kury jako ptaki lubią często rozprostowywać skrzydła i uderzać nimi. W związku z tym potrzebują dla siebie odpowiedniej przestrzeni w kurniku i na wybiegu. Kura należy do zwierząt bardzo wrażliwych na niesprzyjające warunki zoohigieniczne. Zbyt wysoka temperatura otoczenia i suche powietrze powodują, że kury znoszą jajka o cienkiej, kruchej skorupce.

 

Kura w chowie ekologicznym ma zapewnione:

• 1 m2 powierzchni w kurniku, na który może przypadać najwyżej 6 kur
• grzędy w kurniku – min. 18 cm na 1 kurę
• wolny wybieg i czystość - odpowiednia wilgotność, temperatura powietrza i wody

 


Kura w chowie konwencjonalnym:

• w hodowli klatkowej kura ma do dyspozycji przez całe swoje życie minimalną przestrzeń
• stres spowodowany ciasnotą powoduje, że kury wydzierają sobie pióra, dlatego producenci ucinają im dzioby

 

Kura w naturze żyje ok. 12 lat. Na fermach konwencjonalnych dożywa roku.


Dieta kury – kura lubi dobrze zjeść

 

Pobieranie pokarmu przez kury odbywa się poprzez grzebanie i dziobanie. Przy wyborze pokarmu kierują się głównie wzrokiem i węchem a najmniej smakiem. W skład paszy dla kur powinny wchodzić niezbędne dla nich aminokwasy egzogenne, sole mineralne i witaminy.

 

Z czego składa się pokarm kury w chowie ekologicznym?

 

• zboża - chów ekologiczny wymaga, aby 65% suchej dawki pokarmowej stanowiły zboża. W żywieniu kur można stosować wszystkie gatunki zbóż łącznie z kukurydzą, która daje ładne wybarwienie żółtka,

• nasiona roślin strączkowych – źródło białka,

• mleko, drożdże piwne, nasiona słonecznika i gryki, pozostałości z warzyw, zielonki świeże lub suszone, zioła (pokrzywa, mniszek lekarski, krwawnik),

• dodatkowo stosuje się m.in. rozdrobnione igliwie sosny lub jodły, susz z nasion pokrzyw i innych ziół,

• W ekologicznym chowie drobiu zabronione jest stosowanie leków weterynaryjnych. Są one używane jedynie w przypadku ratowania życia czy ulgi w cierpieniu. Rolnicy prowadzący gospodarstwa metodami ekologicznymi, profilaktycznie podają kurom: napary z owoców: dzikiej róży, głogu, jarzębiny lub igliwia sosnowego, czosnek.


Z czego składa się pokarm kury w chowie konwencjonalnym?

 

• GMO - pasza zawierająca GMO dominuje w żywieniu zwierząt w chowie konwencjonalnym. Ciągle nie znamy dokładnie skutków zdrowotnych związanych ze spożywaniem GMO, ale raporty z krajów, gdzie od dawna spożywa się takie produkty, są niepokojące i mówią m.in. o utracie zdolności do rozmnażania się przez zwierzęta karmione paszami z GMO,

• pestycydy – czyli chemiczne środki ochrony roślin zawarte w konwencjonalnych paszach. Wiele pestycydów ma dowiedzione działanie zaburzające układ hormonalny człowieka, a tym samym wpływające negatywnie na jego rozrodczość,

• antybiotyki i sterydy (stymulatory wzrostu) – podaje się je w paszach, aby utrzymać przy życiu kury przebywające w stresujących i nienaturalnych warunkach bytowych. Dzięki chemicznym dodatkom kury „fabryczne” znoszą 10 razy więcej jajek niż te na wolności.

 

Oficjalne raporty informują o wyższym niż pozwalają normy skażeniu jajek konwencjonalnych pozostałościami leków (w tym antybiotyków) i pestycydów.

 

Kupując w sklepie jaja, pamiętajmy, że kategorie jajek (od „zerówek” po „trójki”) oznaczają zasadnicze różnice w sposobie hodowli kur, a więc w jakości jaj:

0 – jaja od kur z chowu ekologicznego (wolny wybieg, pasza wolna od GMO, sterydów, antybiotyków)

1 – jaja od kur, które mają dostęp do wolnego wybiegu

2 – jaja od kur, które mogą poruszać się wolno po całym kurniku

3 – jaja od kur, żyjących w klatkach