Wojna soków - który wybrać?

Sok – kolorowy, apetyczny i słodki napój, który służy zdrowiu? Dietetycy są zgodni: to nie takie proste! Niektóre soki są cenne dla zdrowia, a niektóre tylko odrobinę lepsze od słodzonych napojów. Czy umiesz dokonać dobrego wyboru?

 

Najlepszy wybór: sok warzywny

Likopen z pomidorów obniża ryzyko raka prostaty. Sok z buraków obniża ciśnienie krwi. Przecierowe soki warzywne to duża porcja zdrowego błonnika, który pomaga kontrolować apetyt. Sok z warzyw zawiera o wiele mniej cukru niż sok owocowy, a zatem i mniej kalorii.

 

Najgorszy wybór: napój owocowy

To płyn zawierający znikomą ilość prawdziwego soku. Jego głównymi składnikami są woda i cukier pod różnymi postaciami. Napój owocowy jest mało odżywczy (zawiera mało cennych składników – np. witamin), w czym jest bardzo podobny do zwykłych słodkich napojów. Spożywanie go w dużych ilościach sprzyja tyciu.

 

A co ze stuprocentowymi sokami bez dodatku cukru?

Nikt nie przeczy, że taki sok zawiera mnóstwo witamin i przeciwutleniaczy. Problem stanowi natomiast fakt, że taki sok zawiera zwykle dużo cukru naturalnego i jest wysokokaloryczny. Szklanka soku jabłkowego może zawierać podobną liczbę kalorii do batonika. Dlatego wielu dietetyków zaleca, by ograniczać się do jednej szklanki takiego soku dziennie.

 

Jaki sok wybrać?

 

1. Sok z granatów

Zawiera największą ilość przeciwutleniaczy, które mogą zapobiegać chorobie nowotworowej i usprawniać pracę mózgu. Stwierdzono także, że regularne jego picie zmniejsza ryzyko raka prostaty.

 

2.  Sok z żurawiny

Prawdziwa bomba witaminy C, która wspomaga działanie układu odpornościowego. Dodatkowo zapobiega infekcjom dróg moczowych.

 

3. Sok z czarnych jagód

Turbodoładowanie dla mózgu! Zawarte w nich przeciwutleniacze poprawiają pamięć i zdolności poznawcze.

 

4. Sok z jagód acai

Te jagody pochodzą z Ameryki Południowej i dopiero od niedawna interesują naukowców, ale już wiadomo, że mają wyjątkowo dużo przeciwutleniaczy, dużo więcej niż jagody, żurawina czy truskawki.

 

5. Sok z wiśni

Zawiera znaczącą porcję przeciwutleniaczy i działa przeciwzapalnie. Pomaga także walczyć

z potreningowym bólem mięśni – należy go pić przed i po treningu.

 

6. Sok ze śliwek

Chroni przed zaparciami. Dlaczego? Bo zawiera dużo błonnika i naturalne substancje przeczyszczające (sorbitol). Poza tym zawiera przeciwutleniacze, żelazo i potas.

 

A co z tak popularnym sokiem z pomarańczy?

Jest mniej kaloryczny niż soki z winogron czy jagód, ale zawiera mniej przeciwutleniaczy. Jest bogaty

w witaminę C. Sok fortyfikowany (wzbogacany) wapniem i witaminą D wzmacnia kości.

 

Najlepsze wyjście?

Jedzenie świeżych owoców! Zjadasz w ten sposób wszystkie cenne składniki zawarte w sokach owocowych plus sporą dawkę błonnika, który znacząco neutralizuje negatywny wpływ fruktozy na organizm i pomaga kontrolować apetyt.

Jeśli nie możesz oprzeć się szklane kalorycznego soku, spróbuj go rozcieńczyć wodą.

 

źródło: http://lionfitness.pl/