Jedzenie orzechów zmniejsza ryzyko otyłości

Naukowcy z Loma Linda University w Kalifornii dowodzą, że jedzenie orzechów może zmniejszać ryzyko otyłości i zaburzeń metabolicznych – poinformowało pismo „PLOS ONE”.


Otyłość zagraża dzieciom w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym. Już sami rodzice zaczynają dostrzegać ten problem. – „Gdy jestem w szkole, obserwuję dzieciaki. Innym rodzicom radzę zrobić to samo. Wiele dzieci ma nadwagę i są najzwyczajniej w świecie otyłe. Jeśli my, rodzice, nie zaczniemy dbać o nasze dzieci, pilnując, by nie tyły, nikt inny tego nie zrobi” – tłumaczy jedna z mam.

Problem otyłości jest globalny i dotyczy wielu krajów, zwłaszcza w środowiskach miejskich, a częstość jego występowania wzrasta w zastraszającym tempie. Tylko w 2010 roku liczba dzieci z nadwagą w wieku poniżej pięciu lat wynosiła ponad 42 mln na całym świecie. Z czego blisko 35 mln żyjących w krajach rozwijających się.

Analiza przeprowadzona w grupie 803 osób wykazała, że u tych, którzy jedli najwięcej orzechów, np. włoskich, laskowych, pistacjowych i migdałów, otyłość była o 37-46 proc. rzadsza niż u osób, które spożywały ich najmniej. U osób, które jadły dużo orzechów ziemnych i drzewnych, otyłość była rzadsza o 37 proc., a wśród tych, którzy konsumowali mało ziemnych i dużo drzewnych - o 46 proc. rzadsza – informuje wp.pl.

Dr Joan Sabate – współautorka pracy – podkreśla: - „Choć nie dowodzi ona bezpośredniego związku między spożywaniem orzechów drzewnych, a niższym ryzykiem otyłości i zespołu metabolicznego, istnieje kilka przesłanek, które pozwalają sądzić, że taka zależność istnieje”.

Orzechy są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Badania epidemiologiczne przeprowadzone w różnych krajach, między innymi USA, sugerują związek pomiędzy wzrostem wskaźników depresji i zmniejszeniem spożycia kwasów tłuszczowych omega-3, których bardzo dobrym źródłem są orzechy włoskie. 

Najnowsze badania wykazują, że dzieci spożywające mało kwasów omega-3 są znacznie bardziej nadpobudliwe i mają problemy  z uczeniem i z zachowaniem się, miewają wybuchy złości oraz zaburzenia snu.

Orzechy włoskie są idealnym pożywieniem zapewniającym spokojny sen, ponieważ zawierają łatwo przyswajalną melatoninę biorący udział w regulacji snu. Ponadto orzechy są bardzo kaloryczne i zawierają dużo białka, dzięki czemu szybciej wywołują uczucie sytości, dzięki temu dzieci będą zjadać mniej niezdrowej kalorycznej żywności. Zawierają także witaminy i mikroelementy korzystne dla zdrowia.

Należy jednak pamiętać, że u dzieci często występują alergie na orzechy i, w przeciwieństwie do uczuleń na mleko lub jajko, nie mijają z wiekiem.

Źródło: www.wp.pl