Mrożonki są zdrowe!
W okresie wczesnowiosennym dieta twojego dziecka także powinna być urozmaicona i bogata w witaminy. W tym czasie trudno o świeże warzywa i owoce. Jak je zastąpić?
Badania OBOP wskazują, że 57% społeczeństwa uznaje mrożonki za mniej od świeżych owoców i warzyw. 50% badanych jest zdania, że z mrożonek nie da się też przygotować bogatych potraw. Jak jest naprawdę?
Utrata witamin
Mrożenie jest najlepszą z form utrwalania żywności. Starty powstałe w wyniku mrożenia nie są duże, wynoszą one w przybliżeniu: witamina C – do 40%, witaminy z grupy B do 10-20%, karoten – 5-30%. Straty te są zbliżone do strat w surowcach świeżych, które znajdują się w obrocie towarowym od rolnika do konsumenta.
Odpowiednie przygotowanie
Ważne jest jednak by warzywa i owoce przeznaczone do mrożenia były prawidłowo przygotowane. Przed zamrożeniem produkty te powinny być zblanszowane, czyli zanurzane na kilka minut we wrzątku. Zabieg taki znacznie zmniejsza liczbę znajdujących na nich drobnoustrojów. Dzięki temu mrożone warzywa i owoce zachowują więcej wartości odżywczych niż te pozornie o tej porze roku „świeże”, przechowywane w magazynach od jesieni do wczesnej wiosny. Ponadto zachowują one ładną barwę i swoisty smak. Do zdecydowanych zalet prawidłowo wykonanych mrożonek są zbliżone do świeżych produktów smak i aromat, a także łatwe i szybkie przygotowanie.
Jak przyrządzić mrożonki?
Mrożonki najlepiej spożywać przygotowane na parze lub na patelni bez uprzedniego rozmrożenia. Jeśli natomiast chcemy przygotować z nich zupę – gotujmy je, wrzucając zamrożone na wrzątek.
Owoce i warzywa w diecie dziecka powinny być obecne bez względu na porę roku. Pamiętajmy, aby w okresie wczesnowiosennym maluch nie tracił tak ważnych dla jego rozwoju witamin i minerałów.