Pieczywo pełnoziarniste kontra kajzerka

Pieczywo stanowi codzienną podstawę naszego jadłospisu. To jaki rodzaj chleba wybierzemy może istotnie wpłynąć na stan odżywienia naszego organizmu. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego jak wiele cennych wartości odżywczych tracimy jedząc niemal bezwartościowe białe pieczywo. O ile nasze dzieci powinny jeść różne gatunki pieczywa (zarówno jasne jak i ciemne), tak zdrowe osoby dorosłe mogą całkowicie i bez żadnej szkody zrezygnować z jedzenia kajzerek i innych gatunków chleba wyrabianych z białej mąki.

 chleb razowy

Jak zachęcić nasze dzieci do jedzenia ciemnego pieczywa?

  • Żeby skutecznie zachęcić dzieci do jedzenia zdrowego razowca, powinniśmy dawać im dobry przykład i solidarnie z nimi codziennie je jadać.

  • Świetnym pomysłem jest również domowe, rodzinne pieczenie pysznego pełnoziarnistego pieczywa na zakwasie. Domowy chleb najlepiej wyrabiać z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem jak największej ilości ziaren: siemię lniane, słonecznik, dynia, sezam, orzechy. Można też go wzbogacić o słodkawy smak owoców suszonych: figi, morele, śliwki suszone czy rodzynki.

  • Do wypieku domowego chleba dzieci mogą same wybierać ulubione dodatki, które nie tylko wzbogacą go w wiele cennych wartości, ale także sprawią radość z samodzielnego komponowania unikalnej receptury.

  • Pozwólmy dziecku na przygotowanie zdrowych kanapek dla całej rodziny. Nasze działania powinny ograniczać się jedynie do pokrojenia chleba i zdrowych dodatków. Resztę wykonania pozostawmy dzieciom. Żadna kanapka nie smakuje tak dobrze jak ta wykonana samodzielnie.

  • Zaproponujmy dzieciom, by na swoich kanapkach układały wesołe obrazki wykonane ze zdrowych dodatków. Ciekawie skomponowane dzieło każdy mały kucharz zje z ogromnym entuzjazmem i smakiem.

Poniżej porównanie wartości odżywczych jednej kajzerki (60g) do dwóch cienkich kromek chleba pełnoziarnistego żytniego (60g)

 

Kajzerka – 1 sztuka (60g)

Chleb pełnoziarnisty - 2 cienkie kromki (60g)

 Energia

178

142

 Potas

70

214

 Wapń

10

40

 Magnez

11

43

 Żelazo

0,7

1,5

 Cynk

0,46

1,72

 Witamina B1

0,067

0,172

 Witamina B2

0,038

0,103

 Witamina PP

0,35

0,49

 Błonnik

1,3

3,7

 

 Energia i wybrane makroskładniki w kajzerce i chlebie pełnoziarnistym

Energia i wybrane makroskładniki w kajzerce i chlebie pełnoziarnistym

 

 Wybrane mikroskładniki i witaminy w kajzerce i chlebie pełnoziarnistym

Wybrane mikroskładniki i witaminy w kajzerce i chlebie pełnoziarnistym

 

 

Chleb pełnoziarnisty:

- wysoka zawartość błonnika pokarmowego, któryoczyszcza jelita z resztek pokarmowych. Dzięki temu, że błonnik absorbuje wodę z przewodu pokarmowego, uczucie sytości przedłużone jest do kilku godzin. Błonnik pomaga również obniżyć stężenie cholesterolu we krwi, ponieważ ogranicza jego wchłanianie z przewodu pokarmowego. Stabilizuje też poziom glukozy we krwi.

- bogactwo witamin i minerałów - Mąka pełnoziarnista, której skład jest najbardziej zbliżony do składu ziarna, powstaje z jednorazowego przemiału, bez odsiewania otrąb. W chlebie upieczonym z takiej mąkiznajdziemy wszystkie wartościowe składniki, które zawiera ziarno. Mąka pełnoziarnista obfituje w witaminy z grupy Bniezbędne do pracy komórek nerwowych, oraz liczne składniki mineralne: żelazo, magnez, wapń, miedź, cynk.

- średni indeks glikemiczny (IG)- oznacza to, że po zjedzeniu pieczywa pełnoziarnistego stężenie glukozy we krwi nie wzrośnie wysoko, za to utrzyma się kilka godzin na stałym poziomie. Dzięki temu przynajmniej przez kilka godzin będziemy czuli się najedzeni. Średni IG pieczywa pełnoziarnistego sprawia, że chleb taki jest znacznie lepszy dla osób z nietolerancją glukozy lub cukrzycą.

- mniej tuczy - Składnikiem decydującym o wartości energetycznej mąki jest skrobia. Gromadzi się ona w wewnętrznej części ziarna zbóż. Dlatego w mąkach jasnych, które powstają w efekcie przemiału właśnie tej części ziarna i odrzuceniu wszystkich innych, skrobia jest głównym składnikiem. Białe pieczywo jest zatem kaloryczne. Ciemne zawiera znacznie mniej skrobi, mniej tuczy.

Kajzerki

- Oto skład kajzerek produkowanych przez dużego producentamąka pszenna (72,7%), woda, drożdże, sól, mieszanka wypiekowa [substancja zagęszczająca (guma guar), emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), cukier, mąka słodowa pszenna, maltodekstryny, regulatory kwasowości (octan wapnia, fosforan triwapniowy, węglan wapnia), gluten, skrobia ziemniaczana, środek do przetwarzania mąki (kwas askorbinowy)], olej roślinny, substancja konserwująca (kwas sorbowy)” – pozostawmy to bez komentarza…

- wysoki indeks glikemiczny (IG) białej mąki – Mąka z której wypiekane są kajzerki ma taką samą wartość IG jak cukier. Oznacza to, że jedzenie kajzerek tak samo podnosi poziom glukozy we krwi jak słodzenie cukrem. Dieta o wysokim IG jest szkodliwa dla zdrowia. Przyczynia się bowiem do wystąpienia wielu schorzeń, m.in. cukrzycy typu 2, otyłości, choroby niedokrwiennej serca czy miażdżycy.

- mała wartość odżywcza oczyszczonej mąki – do wypieku kajzerek używana jest mąka pszenna typu 450, otrzymywana z oczyszczonego ziarna pszenicy. Podczas oczyszczania ziaren pszenicy bezpowrotnie giną ważne składniki odżywcze. „Biała mąka” jest przez to bardzo uboga w składniki mineralne takie jak: wapń, fosfor, magnez, czy żelazo oraz witaminy z grupy B i błonnik. Zawiera zaledwie 20-30% składników odżywczych w porównaniu do czystych ziaren.

 

PRZEPIS NA DOMOWY CHLEB PEŁNOZIARNISTY

Domowy chleb jest dużo zdrowszy od tego kupionego w sklepie, a do jego przygotowania potrzebne są tylko mąka, woda, sól i zdrowe nasiona. Oprócz tego potrzebny jest zakwas, który można przygotować kilka dni przed wypiekiem chleba.

Do przygotowania zakwasu potrzebna jest mąka żytnia i woda. Do naczynia wlewamy 1/2 szklanki wody i dodajemy ½ szklanki mąki. Następnie mieszamy i odstawiamy. Po około 24 godzinach, dodajemy 1/3 szklankę mąki i 1/3 szklanki wody i wszystko znowu mieszamy. Czynność tę powtarzamy przez kilka dni – zakwas powinien być gotowy do użycia 5 dnia.

Składniki potrzebne do upieczenia domowego chleba

Wszystkie produkty dostępne w sklepie e-zdrowyprzedszkolak.pl

Mąkę, otręby, sól oraz nasiona dobrze wymieszać w garnku, a następnie dolać wodę. Po uzyskaniu jednolitej masy dodać zakwas i dobrze wymieszać. Odstawić całość na 2 godz. w ciepłe miejsce. Po tym czasie odłożyć 2-3 łyżki ciasta do słoika, zakręcić i włożyć do lodówki (będzie to zakwas na kolejny chleb). Zakwas można trzymać w lodówce do dwóch tygodni. Pozostałą część ciasta przełożyć do blaszek (2 długie) wysmarowanych margaryną i posypanych otrębami. Blachy z ciastem odstawić na 9 godzin do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika wyrośnięty chleb można posypać sezamem lub innymi ziarnami. Wstawić do piekarnika i piec w temp. ok 180 stopni przez 1 godz. Gotowy chleb wyjąć z blaszek i zostawić do ostudzenia.

ZAKWAS CHLEBOWY BIO - 15G. - VITAM

zakwas

CENA: 2,70 ZŁ

Opis:
Zakwas VITAM doskonale nadaje się jako zastępnik płynnych zakwasów chlebowych. Jedna saszetka preparatu wystarcza na 1kg wypieku.

Składniki: 
pełnoziarnista mąka żytnia*, kultury bakterii chlebowych.

* składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli DE-013-OKO- Kontrolstelle(QC&I)).