Nowa odsłona zupy ogórkowej

Doskonały smak zupy ogórkowej zna każdy z nas. U każdego w domu smakuje ona nieco inaczej. Niektórzy gotują ją na mięsie, innym wystarcza bulion warzywny. Dla wielu pełnia smaku ogórkowej jest wtedy gdy jest zabielona tłustą śmietaną, a dla innych to zbędny dodatek. My proponujemy zupełnie nową, rozgrzewającą, zdrową ale ciągle pyszną ogórkową.

zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa znana nam z dzieciństwa nie dostarczała zbyt wielu cennych wartości odżywczych. Zwykle pływały w niej małe krążki marchewki, kilka ziemniaków, trochę kiszonych ogórków i oczywiście królowała spora ilość tłustej śmietany. Nie była też szczególnie sycąca, bo przygotowana w ten sposób, szybko przepływała przez przewód pokarmowy pozostawiając po sobie trochę tłuszczu, węglowodanów i znikomą ilość witamin i minerałów. Jednak charakterystyczny smak kiszonych ogórków sprawia, że warto nad nią popracować, nieco wzbogacić, by dumnie reprezentowała pierwszą część jesiennego posiłku obiadowego.
Nasza propozycja ogórkowej różni się znacznie składem od wersji tradycyjnej, ale nadal ma ten przyjemny słono-kwaśny smak, a przez to jest chętnie jadana przez dzieci. Nietypowymi składnikami naszej ogórkowej jest zielona soczewica – dodana jako składnik nadający zupie sytość i wzbogacającą ją o cenne białko roślinne. Wartość odżywcza soczewicy jest nieoceniona i niedoceniona. To doskonałe źródło witamin z grupy B oraz duże ilości makro- i mikroelementów – potasu, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i sodu. Innym nietypowym składnikiem naszej wersji ogórkowej jest kasza jaglana. Na temat tej kaszy można by napisać cały tom ważnych informacji i podać mnóstwo przykładów wykorzystania. W naszej zupie znalazła się również dlatego, by dodać jej sytości i nadać jej rozgrzewający charakter.
Zapraszamy i zachęcamy do wypróbowania,
Smacznego
Składniki:

  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • Pół szklanki kaszy jaglanej
  • Pół szklanki soczewicy
  • Cebula
  • 4 kiszone ogórki i sok z kiszonych ogórków
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, koper świeży


Przygotowanie:

1. Soczewicę ugotować w małym garnku do miękkości.
2. Marchewkę, selera i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
3. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i chwilę poddusić pokrojone wcześniej warzywa. Potem zalać wrzątkiem ok 20cm ponad warzywa, dodać listek laurowy i ziele angielskie, całość zagotować.
4. Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem i wsypać do gotującego się wywaru warzywnego. Gotować przynajmniej 20 minut.
5. Po tym czasie, dosypać ugotowaną i odsączoną soczewicę i starte na tarce ogórki kiszone, ewentualnie dolać wody i soku z kiszonych ogórków. Wszystko razem chwilę pogotować.
6. Na koniec dosypać posiekany koperek i dodać łyżkę masła i przyprawić do smaku.