Kasza jaglana ukryta w złocistym placuszku

Kasza jaglana w czystej formie (ugotowana i podana dziecku) nie zawsze trafia w gusta małego smakosza. Jest ona jednak na tyle cenna żywieniowo, że warto ją „przemycać” w różnych formach, by zimą (ze względu na silnie działanie rozgrzewające organizm) szczególnie często gościła na naszych stołach. Kasza ta jest na tyle wdzięczna, że możemy ją przyrządzać na różne sposoby. Jest doskonała na śniadanie, podana z duszonymi owocami, bakaliami i miodem. Na bazie kaszy jaglanej można przygotowywać odżywcze budynie, koktajle, pasztety, zapiekanki, kotlety, ciasteczka i wiele innych smacznych dań. Dziś proponujemy pyszne omleto-placki z dodatkiem kaszy jaglanej, którym nie oprze się żaden mały Smakosz J

Placuszki z kaszą jaglaną (wersja słodka)

Składniki (na ok 2-3 porcje):

  • 1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej
  • 4 jajka ekologiczne od szczęśliwych kur J
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego (opcjonalnie)
  • Pół szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

1. Białka oddzielić od żółtek.

2. Żółtka, ugotowaną kaszę jaglaną, mąkę, siemię lniane i kefir zmiksować malakserem lub blenderem na gładką masę.

3. Białka ubić na pianę i delikatnie dodać do przygotowanej masy "żółtkowej”. Wszystko dokładnie wymieszać.

4. Patelnię teflonową rozgrzać i posmarować olejem do smażenia (np. kokosowym) i układać na niej małe placuszki.

5. Po ok 1 minucie (kiedy lekko się zrumienią i będą lekko odchodzić) przewrócić placuszki na drugą stronę i smażyć do złotego koloru. Za każdym razem można wlać (lub posmarować) odrobiną oleju.

6. Gotowe placuszki podawać z domowym dżemem lub konfiturą.

Smacznego J

Placuszki z kaszą jaglaną (wersja wytrawna)

Składniki (na ok 2-3 porcje):

  • 1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej
  • 4 jajka ekologiczne od szczęśliwych kur J
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego (opcjonalnie)
  • Pół szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego
  • Szczypiorek lub inne świeże zioła

Przygotowanie:

1. Białka oddzielić od żółtek. Szczypiorek drobno posiekać.

2. Żółtka, ugotowaną kaszę jaglaną, mąkę, siemię lniane i kefir zmiksować malakserem lub blenderem na gładką masę. Wymieszać z posiekanym szczypiorkiem.

3. Białka ubić na pianę i delikatnie dodać do przygotowanej masy "żółtkowej”. Wszystko dokładnie wymieszać.

4. Patelnię teflonową rozgrzać i posmarować olejem do smażenia (np. kokosowym) i układać na niej małe placuszki.

5. Po ok 1 minucie (kiedy lekko się zrumienią i będą lekko odchodzić) przewrócić placuszki na drugą stronę i smażyć do złotego koloru. Za każdym razem można wlać (lub posmarować) odrobiną oleju.

6. Gotowe placuszki podawać z dobrej jakości ketchupem, posypane świeżymi kiełkami.

Smacznego J