Kukurydza - korzyści zdrowotne dla dziecka
Kukurydza to cenne źródło błonnika pokarmowego, a także różnorodność witamin i minerałów. Kukurydzę możesz podawać swojemu dziecku w różnych postaciach. Podsuwamy Wam klika inspirujących przepisów.
Mnóstwo witamin i minerałów: Kukurydza to różnorodność witamin i minerałów, szczególnie z grupy B. W kukurydzy znajdziemy witaminy takie jak tiamina, niacyna czy kwas foliowy. Witaminy te odgrywają ważną rolę w rozwoju dziecka. Tiamina działa pozytywnie na rozwój mózgu i układu nerwowego, niacyna pomaga w metabolizmie cukrów, białka i kwasów tłuszczowych. Kwas foliowy zaś zmniejsza ryzyko wystąpienia anemii. W kukurydzy doszukamy się także innych, rozpuszczalnych w tłuszczach witamin, takie jak witamina A, K czy E. W kukurydzy znajdziemy również przekrój najróżniejszych minerałów: fosfor, potas, magnez, cynk i żelazo. Fosfor dobrze wpływa na rozwój kości, potas jest zaś odpowiedzialny za prawidłową pracę mięśni i dobrą koncentrację.
Wysoka zawartość błonnika: Błonnik pokarmowy reguluje wypróżnianie, pomagając w zaparciach oraz biegunce. Błonnik wędruje przez cały przewód pokarmowy w stanie praktycznie niezmienionym, ale podczas swojej drogi wchłania wodę, przez co przyspiesza eliminację niestrawionych resztek. Oprócz tego błonnik pomaga obniżyć poziom cholesterolu i trój glicerydów, a także stabilizuje stężenie glukozy we krwi. Duże ilości błonnika przyczyniają się do oczyszczenia organizmu z toksyn i metali ciężkich. W Polsce spożycie błonnika wynosi ok. 15g dziennie, gdy powinno wynosić 25g-40g. Dzieci w wieku 4-8 lat powinny spożywać 25g błonnika dziennie. Zapotrzebowanie to wzrasta do 30g dla dzieci w wieku 9-13 lat.
Zdrowe oczy: Żółte nasiona kukurydzy są bardzo dobre dla wzroku. Żółty kolor pochodzi od zeaksantyny. Ten związek chemiczy wpływa na poprawę wzroku, nie tylko u dorosłych, ale i u dzieci. Wraz z beta-karotenem oraz luteiną zapewnia prawidłowe funkcjonowanie oczu, szczególnie po zmierzchu.
Czy wiesz, że: 1 puszka Kukurydzy Bonduelki ma tyle samo kalorii co średniej wielkości jabłko, za to mniej cukru i prawie 2 razy więcej błonnika.
Kukurydza Złocista Bonduelki jest naturalnie słodka i chrupiąca, bez dodatku cukru oraz wolna od GMO. To pyszna przekąska, którą twe dzieci pokochają.
INSPIRACJE: KUKURYDZA DLA DZIECKA NA 6 SPOSOBÓW
- Kukurydza na ciepło z masłem i parmezanem: Na patelni lub w garnuszku wrzucamy kukurydzę Bonduelki, łyżeczkę masła i łyżkę startego parmezanu. Gotujemy kilka minut, aż ser się rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wersja na słodko: zamiast parmezanu dodaj szczyptę cynamonu.
- Makaron z kukurydzą i groszkiem: do ugotowanego ulubionego makaronu dodajemy kukurydzę Bonduelki i groszek Bonduelki; przyprawiamy delikatnie solą i suszonym tymiankiem.
- Szaszłyki z kurczaka lub indyka z kukurydzą na ciepło: piersi z kurczaka lub indyka kroimy na małe paski i nadziewamy na patyczki do grilla i pieczemy w piekarniku lub grillujemy na patelni; kukurydzę możemy podgrzać w piekarniku z mięsem lub na łyżeczce masła na patelni, dodając szczyptę suszonej słodkiej papryki.
- Sałatka z kukurydzą: kroimy kapustę pekińską lub inną sałatę. Dodajemy kukurydzę oraz pokrojoną w paseczki dobrą szynkę.
- Placuszki z kukurydzą: do zwykłego ciasta na naleśniki dodajemy kukurydzę Bonduelki. Można dodać też szczyptę cynamonu i gałki muszkatołowej. Wersja na słono: Do ciasta oprócz kukurydzy dodaj pokrojoną w paseczki szynkę lub groszek Bonduelki i szczyptę suszonej bazylii oraz suszonej słodkiej papryki.
- Muffiny z kukurydzą na słodko: do tradycyjnego ciasta na muffiny dodaj kukurydzę, ½ łyżeczki cynamonu oraz 2 łyżki syropu klonowego.