Potrawka z czerwonej soczewicy z mixem kasz
Polecamy przepis idealny na zimę - rozgrzewające danie z soczewicy. Pamiętajmy, że w jadłospisie różnego rodzaju kasz nigdy za wiele.

Składniki:
 • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
 • przyprawy: sól i pieprz, 1 łyżeczka miodu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, po 1/3 łyżeczki mielonej kolendry i kminu rzymskiego
 • 2 łyżki oleju 
 • 1 cebula 
 • 2 ząbki czosnku
 • 1 puszka pomidorów, obranych
 • pół szklanki kaszy jaglanej i pół szklanki komosy ryżowej (ewentualnie zamiast komosy można dać całą szklankę kaszy jaglanej)
 • około 100 g sera feta 
 • natka pietruszki
Przygotowanie:
- Mix kasz przepłukać wrzątkiem, dodać soli (pół łyżeczki), łyżeczkę oliwy i ugotować na małym ogniu w dwóch szklankach wrzątku pod przykryciem.
 
- Soczewicę wsypać do drugiego garnka, opłukać kilkakrotnie zmieniając wodę. Odcedzić i zalać 1 szklanką świeżej wody, doprawić solą, pieprzem, papryką, kolendrą, kminem rzymskim. Przykryć i zagotować. Gotować przez około 13 - 15 minut do miękkości.
 - Na patelni rozgrzać olej, włożyć pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojony na cienkie plasterki czosnek. Smażyć co chwilę mieszając przez około 5 minut.
 - Wlać pomidory z puszki wraz z sosem, widelcem rozgnieść kawałki pomidorów. Doprawić miodem, solą, pieprzem i zagotować. Gotować pod uchyloną pokrywą przez około 10 minut, od czasu do czasu zamieszać.
 - Ugotowaną soczewicę wlać na patelnię wraz z pozostałym płynem z garnka, wymieszać i zagotować. Jeśli sos jest bardzo gęsty można dodać trochę wody.
 - Wcisnąć kawałki fety do gotującej się potrawy. Przykryć pokrywą i gotować przez 5 minut.
 - Danie podawać z dodatkiem kasz, posypane natką pietruszki.
 
Smacznego!
Przepis inspirowany z bloga kulinarnego: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/soczewica/jajka_z_soczewica_pomidorami/przepis.html
                    
							
							
							
							
							
							
							
							
							
							
							
							
							
							