Potrawka z czerwonej soczewicy z mixem kasz
Polecamy przepis idealny na zimę - rozgrzewające danie z soczewicy. Pamiętajmy, że w jadłospisie różnego rodzaju kasz nigdy za wiele.
Składniki:
• 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
• przyprawy: sól i pieprz, 1 łyżeczka miodu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, po 1/3 łyżeczki mielonej kolendry i kminu rzymskiego
• 2 łyżki oleju
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 puszka pomidorów, obranych
• pół szklanki kaszy jaglanej i pół szklanki komosy ryżowej (ewentualnie zamiast komosy można dać całą szklankę kaszy jaglanej)
• około 100 g sera feta
• natka pietruszki
Przygotowanie:
- Mix kasz przepłukać wrzątkiem, dodać soli (pół łyżeczki), łyżeczkę oliwy i ugotować na małym ogniu w dwóch szklankach wrzątku pod przykryciem.
- Soczewicę wsypać do drugiego garnka, opłukać kilkakrotnie zmieniając wodę. Odcedzić i zalać 1 szklanką świeżej wody, doprawić solą, pieprzem, papryką, kolendrą, kminem rzymskim. Przykryć i zagotować. Gotować przez około 13 - 15 minut do miękkości.
- Na patelni rozgrzać olej, włożyć pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojony na cienkie plasterki czosnek. Smażyć co chwilę mieszając przez około 5 minut.
- Wlać pomidory z puszki wraz z sosem, widelcem rozgnieść kawałki pomidorów. Doprawić miodem, solą, pieprzem i zagotować. Gotować pod uchyloną pokrywą przez około 10 minut, od czasu do czasu zamieszać.
- Ugotowaną soczewicę wlać na patelnię wraz z pozostałym płynem z garnka, wymieszać i zagotować. Jeśli sos jest bardzo gęsty można dodać trochę wody.
- Wcisnąć kawałki fety do gotującej się potrawy. Przykryć pokrywą i gotować przez 5 minut.
- Danie podawać z dodatkiem kasz, posypane natką pietruszki.
Smacznego!
Przepis inspirowany z bloga kulinarnego: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/soczewica/jajka_z_soczewica_pomidorami/przepis.html