Uwagi praktyczne – czyli jak ustrzec się błędów żywieniowych
Oprócz tradycyjnych wskazówek jak powinien wyglądać jadłospis dziecka warto przeczytać jakie pułapki mogą czyhać na rodziców planujących zdrowe menu dla swojego dziecka.
• Nie kupuj do domu wysokokalorycznych i niezdrowych przekąsek (np. chipsy, paluszki, ciasteczka), które będą łakomą pokusą dla Twojego dziecka.
• Nie podawaj jedzenia podczas czynności takich jak np. oglądanie telewizji, czy gra na komputerze. Prowadzi to do niekontrolowanego i nieświadomego jedzenia.
• Ograniczone ilości słodyczy (np.: 2 herbatniki lub 1 cukierek) możesz podać dziecku okazjonalnie, po posiłku; pamiętaj jednak, aby nie były one nagrodą za spożywanie posiłku lub inne pożądane zachowania dziecka.
• Każdy słodycz (domowe ciasto, budyń, kisiel, lody) wykonany przez Ciebie w domu jest lepszy dla dziecka od tego kupionego w sklepie.
• Unikaj potraw smażonych w głębokim tłuszczu, a wybieraj raczej potrawy gotowane, grillowane, pieczone w folii lub smażone bez tłuszczu lub na małej jej ilości.
• Ograniczaj sól - do przygotowywanych potraw dodawaj zioła i delikatne przyprawy.
• Świeże owoce warto jadać zgodnie z sezonem, np. latem kiedy na targach bez problemu znajdziemy truskawki, morele, wiśnie czy maliny nie warto jadać bananów, które dostępne są przez cały rok.
• Unikaj słodkich napojów gazowanych i niegazowanych, kontroluj też ilość soków w jadłospisie dziecka (nawet tych bez cukru). Najlepszym napojem dla dzieci jest woda mineralna oraz herbaty ziołowe i owocowe bez cukru.
• Podstaw na zdrową, mało przetworzoną żywność. Unikaj żywności typu fast-food takiej jak: frytki, hamburgery, cheesburgery, pizza.
• Uważaj na wymyślne i modne diety, które z reguły nie są prawidłowo zbilansowane i nie nadają się dla dzieci.
• Czytaj skład produktów. Im krótsza liczba składników tym lepszy wybór.
• Dzieci lubią naśladować rodziców, odżywiaj się zdrowo, dawaj dobry rodzicielski przykład.