Zaplanuj zdrowy jadłospis dla swojego dziecka

• Codziennie Twoje dziecko powinno jeść 4-5 posiłków. Ważne jest, by posiłki rozplanowane były o mniej więcej stałych porach. Zbyt duża ilość (powyżej 5) posiłków nie jest dobra, bo nie dają one szansy na dobrą i prawidłową pracę przewodu pokarmowego dziecka. Ponadto nadmierna liczba przekąsek (chrupek, słodyczy, soczków, itp.) osłabia apetyt dziecka i nie daje mu szansy na zjedzenie planowanych pełnowartościowych posiłków.

• Urozmaicenie to podstawa prawidłowego żywienia. Codziennie podawaj dziecku produkty ze wszystkich pięter piramidy żywienia.

• Planując posiłki dla swojego dziecka, pamiętaj o zróżnicowaniu produktów pochodzących z tej samej grupy – np. wybieraj raz pszenne raz razowe pieczywo. Staraj się komponować zróżnicowany jadłospis. Jednego dnia podaj kaszę do obiadu, innego makaron, a następnego ryż.

• Pamiętaj, aby w głównych posiłkach (I śniadanie, obiad i kolacja) znalazło się źródło białka np. mięso, ryba, jajko, rośliny strączkowe lub produkt mleczny (ser żółty, twaróg, mleko, jogurt naturalny lub kefir). Produkty te powinny stanowić jednak dodatek do posiłku, a nie jego podstawę!

• Podstawę posiłków głównych powinny stanowić węglowodany złożone w postaci pełnoziarnistych produktów zbożowych takich jak: kasze (gryczana, jaglana, jęczmienna), naturalne płatki (owsiane, jaglane, jęczmienne, żytnie), naturalny ryż, makaron lub ciemne, pełnoziarniste pieczywo.

• W posiłkach uzupełniających (II śniadanie, podwieczorek) uwzględnij naturalne przetwory mleczne (kefir, jogurt, koktajl mleczno-owocowy), orzechy, pestki, warzywa, owoce świeże i suszone.

• We wszystkich pięciu posiłkach powinny znaleźć się warzywa lub owoce. Przy czym warzyw powinno być co najmniej dwa razy więcej niż owoców.

 

Przykładowy jadłospis dla przedszkolaka

Śniadanie
• Płatki kukurydziane i amarantus ekspandowany z mlekiem krowim lub roślinnym. Kanapki z chleba razowego z masłem i świeżymi warzywami do wyboru: np. ogórkiem (świeżym lub kiszonym), rzodkiewką, pomidorem, kiełkami, szczypiorkiem.
• Dowolny owoc (np. jabłko).
• Herbata owocowa lub mięta słodzona miodem lub bez cukru.

Obiad
• Zupa krem z zielonego groszku podana z dodatkiem chrupek kukurydzianych lub grzanek.
• Spaghetti pełnoziarniste z sosem pomidorowym i mięsem mielonym z dodatkiem papryki krojonej w kostkę i cebuli.
• Kompot bez cukru lub lekko słodzony miodem (gdy owoce są kwaśne).

Podwieczorek
• Zdrowe muffinki (wyrób własny) z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i świeżych owoców lub orzechów, słodzone brązowym cukrem lub miodem.
• Mini marchewki do chrupania.

W domu po przedszkolu (ok 16-17.00) do wyboru w zależności od apetytu dziecka:
Owoce, warzywa, orzechy, pestki, kisiel z owoców mrożonych lekko słodzony, budyń lekko słodzony, jogurt naturalny, koktajl, kefir, maślanka, ewentualnie zupy warzywne lub ciasto z wyrobu własnego.

Kolacja
• Kanapki z chleba graham z masłem, podsuszaną kiełbasą dobrej jakości i warzywami, np. kukurydza z puszki, oliwki i pomidorki koktajlowe wymieszane w miseczce, skropione oliwą.
• Mleko krowie lub roślinne z miodem lub kakao bez cukru.