Postne kotleciki w trzech odsłonach

Kto powiedział, że kotlety muszą być zrobione z mięsa? Te bezmięsne smakują równie dobrze, a stanowią miłą odmianę od codzienności. Poza tym można przemycić do nich miej lubiane przez dzieci produkty takie jak: kasze, warzywa czy rośliny strączkowe. W takiej formie posmakują nawet niejadkom.

 

Kotlety z kalafiora

Składniki:
• 1 duży kalafior
• 2 jajka
• 1 ząbek czosnku
• bułka tarta (grahamka) 2-3 łyżki (do masy) i do dodatkowo do obtoczenia kotletów
• siemię lniane mielone - 1 łyżka (opcjonalnie)
• sól, pieprz – do smaku
• posiekana pietruszka lub koper-3 łyżki,
• tłuszcz do smażenia, np. olej kokosowy, rzepakowy lub ryżowy.


Przygotowanie:
1. Kalafior ugotować w wodzie z solą na pół miękko.
2. Ugotowany utłuc tłuczkiem do ziemniaków.
3. Dodać do niego: 2 jajka, siemię lniane, sól, pieprz i 2-3 łyżki bułki tartej, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną zieleninę, tj. : koper lub pietruszkę.
4. Następnie formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej.
5. Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor.


Kotlety z kaszy jaglanej i soczewicy

Składniki:
• 1 szklanka kaszy jaglanej
• Pół szklanki zielonej soczewicy
• 1 duża cebula
• Olej rzepakowy, kokosowy lub ryżowy
• Natka pietruszki
• Zmielone płatki owsiane (do obtaczania)
• Przyprawy: sól, pieprz, kumin, słodka papryka, kurkuma


Przygotowanie:

1. Soczewicę, opłukać i gotować do miękkości, około 30 minut z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
2. Kaszę sparzyć wrzątkiem, opłukać, zalać 2 szklankami wody, dodać 1 łyżkę oleju i sól, zagotować i gotować na minimalnym ogniu pod przykryciem około 20 minut, nie mieszając.
3. Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na oleju.
4. Gorącą kaszę wymieszać z przyprawami, soczewicą, podsmażoną cebulą i nacią pietruszki.
5. Formować w dłoniach kotleciki, obtaczać w zmielonych płatkach owsianych. Smażyć na patelni na złoty kolor.

Kotlety z kaszy gryczanej i białego sera 

Składniki:

• 1,5 szklanki kaszy gryczanej (wymieszanej palonej i niepalonej)
• 100g sera białego półtłustego
• 1 jajko
• 1 łyżka siemienia lnianego mielonego (opcjonalnie)
• 1 duża posiekana cebula
• Płatki owsiane rozdrobnione do obtaczania
• 2 łyżki natki pietruszki posiekanej
• Sól, pieprz
• Olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Kaszę przepłukać, zalać 3 szklankami wody, dodać 1 łyżkę oleju i sól, zagotować i gotować na minimalnym ogniu pod przykryciem około 20 minut, nie mieszając.
2. Ser biały rozgnieść widelcem.
3. Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na oleju.
4. Kaszę wymieszać z serem, podsmażoną cebulą, siemieniem lnianym, nacią pietruszki, jajkiem, doprawić solą i pieprzem.
5. Formować w dłoniach kotleciki, obtaczać w płatkach owsianych. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju.

SMACZNEGO!