Dla każdego coś słodkiego

Każdy ma czasem ochotę przekąsić coś słodkiego. Nie ma w tym nic złego, bo przecież od odrobiny słodkości nie stanie się nic złego, ani dziecku ani dorosłemu. Warto jednak uważnie wybierać słodkie przekąski, by razem z cukrem nie podawać dzieciom długiej listy niezdrowych dodatków (barwników, syropów, zagęstników, konserwantów, etc). Mało tego, jeśli zdecydujemy się samodzielnie przygotować słodki deser dla dziecka możemy w nim „przemycić” mnóstwo zdrowych dodatków: bakalii, orzechów czy pestek. Dziś zachęcamy do wykonania zdrowych, odżywczych i słodkich ciasteczek owsianych.

Ciasteczka owsiane

Składniki:
- 200g masła (w temperaturze pokojowej)
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 jajko (w temperaturze pokojowej)
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki posiekanych bakalii


Wykonanie:
• Mąkę wymieszać z sodą i solą.
• Masło ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 2 minuty. Dodać cukier i ucierać jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie dodać jajko, wymieszać.
• Do maślanej masy dodać pozostałe składniki i wymieszać.
• Z ciasta formować kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać (między ciasteczkami zachować odstępy). Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st C na funkcji termoobieg i piec przez około 17 minut (na funkcji góra-dół 180 st C).

Smacznego!

Przepis inspirowany:
http://www.malacukierenka.pl/chrupiace-ciasteczka-owsiane.html