Domowe tortille z sosem chili con carne w wersji łagodnej
Czytając taki opis można złapać się za głowę jakie to wszystko skomplikowane… Nic bardziej mylnego. Może za pierwszym razem trzeba poświęcić temu nieco więcej uwagi, ale za każdym kolejnym - będzie to „bułka z masłem”, ale za to jaka zdrowa i pyszna :)
Ci z was, którzy chcą ułatwić sobie zadanie i kupić gotowe placki tortilli radzę najpierw przestudiować ich skład. Tu dopiero można złapać się za głowę… Poniżej przykładowy skład takich gotowych placków. W dodatku jest to wybór polecany przez znanego kucharza!
„Tortilla pszenna
Skład:
mąka pszenna (60%), woda, częściowo utwardzony tłuszcz i olej roślinny (palmowy, shea, sojowy, rzepakowy, słonecznikowy), stabilizatory (glicerol, guma guar, guma ksantanowa), glukoza z pszenicy, substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu), emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), cukier, sól, substancje konserwujące (propionian wapnia, sorbinian potasu), regulatory kwasowości (kwas jabłkowy, kwas cytrynowy), środek do przetwarzania mąki (L-cysteina)”
Jeśli chociaż część z Was nie godzi się na takie dodatki w żywności, proponuję wykonać placki tortilli samodzielnie. Nasz przepis na tortille ma tylko 4 składniki, a ich smak jest nieporównywalnie lepszy od „gotowca”. W dodatku jest to doskonała okazja na spędzenie czasu z dzieckiem. Wystarczy odciąć kawałek ciasta i dać go do zabawy dziecku. Może z niego robić kluseczki lub wycinać różne kształty. Będzie zachwycone, bo ciasto na tortille ma bardzo miękką i plastyczną konsystencję.
Sos chili con carne zwykle przygotowuje się w wersji ostrej. Jeśli takie są gusta Waszej rodziny to nie ma żadnych przeszkód, żeby taką wersję przygotować. Nasza wersja sosu jest łagodna, bo taka zwykle smakuje najmłodszym. Gorąco polecam!
Tortille (skład na 8 dużych placków):
- 375 g mąki pszennej (można połączyć np. mąkę typ 650 i pełnoziarnistą)
– 1,5 łyżeczki soli
– 70 ml oleju
– 280 ml gorącej wody
• Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać sól, wlać olej i gorącą wodę. Wymieszać łyżką, a następnie zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na osiem mniej więcej równych kulek i rozwałkować formując krążki.
• Smażyć je na suchej rozgrzanej patelni z obu stron, uważając aby tortille się nie przypaliły.
• Gotowe tortille zawinąć szczelnie folią spożywczą. W razie gdyby trochę stwardniały można je lekko skropić wodą przed podgrzaniem.
Chili con carne
Składniki:
- 300 g mielonej wołowiny lub mięsa drobiowego
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula, pokrojona w kosteczkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- puszka obranych pomidorów z sosem pomidorowym,
- 1 czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w kosteczkę
- puszka czerwonej fasoli w zalewie, odsączonej i przepłukanej
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego, łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie), łyżeczka suszonego oregano, łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku, 1 łyżeczka cukru brązowego, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku i szczypta chili
Przygotowanie:
• Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę, dodać czosnek, kmin rzymski i oregano, mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmielone mięso, mieszając zarumieniać z każdej strony.
• Gdy całe mięso będzie już wysmażone doprawić je sosem sojowym i cukrem. Następnie dodać pomidory z zalewą i dokładnie wymieszać (większe kawałki pomidorów rozdrobnić drewnianą łopatką). Doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby szczyptą soli.
• Przykryć i dusić przez około 20 na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas zamieszać. Dodać paprykę. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać odsączoną i przepłukaną fasolę i gotować pod przykryciem przez 3 minuty.
• Sos powinien być gęsty i pomidorowy w razie czego można dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać.
Placki tortilli napełniać 2 łyżkami gęstego sosu i robić „paczuszki” (jak gołąbki). Do środka można też włożyć odrobinę sera żółtego. Zawinięte „paczuszki” podawać gorące (podgrzane w piekarniku) z gęstą śmietaną.
Smacznego!
Przepis inspirowany http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/chili_con_carne/przepis.html