Zdrowe, proste i pyszne ciasto piernikowe
Czy ciasto może być zdrowe? Tak, jeśli spełnimy kilka warunków. Podstawa to samodzielny wypiek, naturalne składniki i zdrowe zamienniki.
Ciasta lubią wszyscy, zarówno dzieci jak i dorośli. Wielu z nas decydując się na odrobinę przyjemności dla rodziny kupuje ciasta w cukierni, piekarni czy supermarkecie. Te zwykle nie mają przyczepionej etykiety z wyszczególnionym składem, a my zachwyceni nieziemskim wyglądem sklepowego ciasta decydujemy się na zakup w ciemno. Niestety wielu cukierników obniżając koszty wyrobu i przedłużając trwałość produktu dodaje do swych wypieków wiele niezdrowych dodatków: syrop glukozowo-fruktozowy, sztuczne barwniki, aromaty, substancje konserwujące, jaja w proszku i wiele innych.
Jeśli zatem zależy nam na tym co jemy, zdecydujmy się na samodzielny wypiek. W przygotowanie zdrowego ciasta warto zaangażować dzieci. Będzie to zarazem świetna okazja do wspólnego spędzenia czasu.
Gdy pieczemy samodzielnie zyskujemy przewagę, bo możemy dowolnie zamieniać nie pasujące nam składniki na inne zdrowsze, np. część mąki tradycyjnej możemy zastąpić mąką pełnoziarnistą. Możemy ponadto zminimalizować ilość dodanego cukru, albo zastąpić go innymi naturalnymi substancjami słodzącymi (ksylitolem, miodem, owocami). Dodatkowo możemy wzbogacić nasze ciasto orzechami, migdałami czy owocami, które nie dość, że znacznie poprawią jego smak to także dodadzą wielu cennych wartości. Pamiętajmy jednak, że każda, nawet zdrowa słodka przyjemność powinna być stosowana z umiarem :)
Zdrowe ciasto piernikowe
Składniki:
- 4 - 5 średnich jabłek (najlepiej Szara Reneta)
- 3 szklanki mąki pszennej razowej
- 2 łyżki naturalnego kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- opakowanie przyprawy piernikowej (dobrej jakości, bez konserwantów)
- 50 g ciemnej czekolady 70%, drobno posiekanej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 jajka – typ 0 lub 1 (w temperaturze pokojowej)
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- 1 szklanka oliwy extra vergine
Wykonanie:
• Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odstawić. W dużej misce dokładnie wymieszać mąkę razową z kakao, cynamonem, przyprawą piernikową, czekoladą i sodą, odstawić.
• Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, odstawić. Żółtka miksować przez około 4 - 5 minut, aż staną się puszyste. Stopniowo wlewając miód miksować dalej przez około 3 - 4 minuty. Wymieszać z oliwą extra vergine.
• Przelać do miski z mąką i bardzo delikatnie wymieszać łyżką, następnie połączyć z pianą z białek a na koniec z jabłkami.
• Wyłożyć do przygotowanej blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60 minut. Wyjąć z piekarnika, a po 15 minutach wyjąć ciasto z formy.
Przepis inspirowany http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/salatki_jablka/razowe_ciasto_piernikowe_z_jablkami/przepis.html