Naleśniki pełne zdrowia w wersji słodkiej i wytrawnej
Kto z nas nie lubi naleśników… Osoby, które starają się jeść zdrowo, raczej rzadko po nie sięgają, bo te tradycyjne pełne są oczyszczonej mąki i cukru. Dzieci, nawet grymaśne, słodkim naleśnikiem nie pogardzą. Ale naleśniki wcale nie muszą być niezdrowe, przekonajcie się sami.
Naleśniki to bardzo wdzięczne danie. Można je podawać w bardzo wielu wersjach z przeróżnymi farszami i dodatkami. Sam placek to niby nic skomplikowanego: mąka, woda (najlepiej gazowana), jajko, mleko i odrobina oleju. Każdy ma swoje ulubione proporcje na idealne ciasto naleśnikowe, bo z naleśnikami łatwo jest eksperymentować i zmieniać ich skład. Dlaczego? Ot choćby dlatego, by z naleśnikiem zjeść więcej cennych wartości. Możemy poszaleć z wieloma dostępnymi obecnie gatunkami mąki: pełnoziarnistą pszenną, jaglaną, gryczaną, czy z amarantusa. Można łączyć kilka gatunków, by uzyskać odpowiednią strukturę ciasta. Zamiast jednego z jaj można dodać 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego. W cieście naleśnikowym będzie niewyczuwalny, a nasze naleśniki zyskają m.in. wiele cennych witamin, składników mineralnych, flawonoidów, błonnika czy też kwasów omega-3.
Jako nadzienie do naleśników proponujemy ser twarogowy na słodko i szpinak w wersji wytrawnej. Do sera warto dodać zamiast cukru wcześniej namoczone suszone słodkie owoce. Szpinak natomiast o tej porze roku lepiej jednak wybrać ten zamrożony. Ten wczesno wiosenny pełen jest szkodliwych azotanów.
Na jakiego naleśnika zatem się skusicie?
Ciasto naleśnikowe
Składniki (na ok 12 naleśników):
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
- 1 szklanka mąki pszennej typ 650,
- 1 szklanka mleka (zwierzęcego lub roślinnego),
- 1 szklanka wody gazowanej (lub więcej),
- 1 jajko,
- 1 pełna łyżka zmielonego siemienia lnianego,
- 1 łyżka oleju,
- szczypta soli, szczypta cukru.
Wykonanie:
• Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania ciasta naleśnikowego o konsystencji przypominającej niezbyt gęstą śmietanę.
• By konsystencja była odpowiednia można dodać więcej wody. Odstawić ciasto na 15-20 minut. Ciasto nie powinno być za gęste, by smażyć cienkie naleśniki. W razie potrzeby dolać jeszcze wody.
• Po tym czasie rozgrzać patelnię i usmażyć naleśniki.
Masa do naleśników wersja słodka
Składniki:
- ser twarogowy półtłusty (dobrej jakości)
- jogurt naturalny
- pestki/orzechy mielone
- daktyle suszone
Przygotowanie
• Daktyle zalać wodą i chwilę pogotować w małej ilości wody. Po ostudzeniu, zblenować w malakserze na gładką masę.
• Wszystkie pozostałe składniki umieścić w malakserze i blendować chwilę, aż powstanie gęsta zwarta masa.
• Przygotowaną masą napełniać naleśniki. Podawać ze śmietaną 12% i ewentualnie niewielką ilością cukru trzcinowego.
Nadzienie szpinakowe
Składniki:
- szpinak mrożony siekany
- ser typu Brie lub Camembert lub twarogowy lub feta
- czosnek
- oliwa
- sól, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
• W małym rondelku rozgrzać oliwę, dodać zamrożony szpinak, podgrzewać do rozpuszczenia, odcisnąć nadmiar wody. Dodać rozdrobniony czosnek, pokrojony w kawałki ser, przyprawić i chwilę podgrzewać do momentu rozpuszczenia sera.
• Przygotowaną masą napełniać naleśniki. Podawać ze śmietaną 12%