Kuchnia jakiej jeszcze nie znacie!

Męczy Was monotonia produktów, z których przygotowujecie potrawy? Urozmaicenie kuchni i wzbogacenie jej o zdrowe i wartościowe produkty wcale nie jest takie trudne jakby się mogło wydawać. Słyszeliście kiedyś o kaszy bulgur, która wytwarzana jest z najbardziej wartościowej pszenicy durun albo o mące migdałowej - nieocenionym źródle nienasyconych kwasów tłuszczowych? Zastanawiacie się gdzie takie produkty kupić i jakie potrawy można z nich przygotować. Poniżej znajdziecie odpowiedzi na te wszystkie pytania.

Fotolia 81170225 Subscription Monthly M

BULGUR

Kasza ta jest doskonałym źródłem magnezu (m.in. poprawia pamięć i koncentrację, zapobiega chorobom serca), potasu (ważnego przy regulacji ciśnienia krwi), fosforu (składnika kości i zębów), kwasu foliowego (niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego i nerwowego), czy błonnika, który obniża poziom "złego" cholesterolu i wiąże tłuszcze w przewodzie pokarmowym.
Mało znana w naszym kraju kasza bulgur jest wytwarzana z pszenicy durum (najbardziej wartościowej odmiany pszenicy).
W smaku kasza bulgur przypomina ryż i może być z nim zamiennie stosowana. Jest bardzo lubiana przez dzieci, tym bardziej warto po nią sięgać.

 

Sałatka z kaszą bulgur i bakłażanem


Składniki:
2 szklanki ugotowanej kaszy bulgur
mały bakłażan
2 pomidory
sok z jednej cytryny
1 łyżka kaparów (lub 3 suszone pomidory, posiekane)
oliwa extra vergine
ząbek czosnku
ok. 80g fety
szczypiorek, natka pietruszki, mięta (drobno posiekane)
sól, pieprz


Wykonanie:
1. Ugotowaną kaszę wsypać do miski i wymieszać z posiekanymi ziołami.
2. Bakłażana pokroić na plastry ok 1 cm, posypać solą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie przemyć go wodą, osuszyć, skropić oliwą i grillować lub smażyć na patelni aż zmięknie. Pokroić, dodać do miski.
3. Pomidora i fetę pokroić i dodać do miski.
3. Przygotować sos z oliwy, soku z cytryny, czosnku, soli i pieprzu, sosem polać sałatkę i delikatnie wymieszać. Na koniec całość udekorować kaparami.


Produkt dostępny w sklepie e-zdrowyprzedszkolak.pl

Zobacz 

 

MĄKA MIGDAŁOWA

Migdały podobnie jak większość orzechów to skarbnica zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, korzystnych szczególnie w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Dostarczają wielu witamin i składników mineralnych m.in. witaminy E (silny antyoksydant), witaminy B2 (uczestniczącej w przemianach składników odżywczych w organizmie), potasu, miedzi, wapnia, magnezu i błonnika regulującego pracę przewodu pokarmowego. Dzięki tej znakomitej kompozycji składników, już mała garstka migdałów każdego dnia może poprawić profil lipidowy, a tym samym zmniejszyć ryzyko zachorowania na miażdżycę, udar mózgu czy zawał serca. Warto wiedzieć, że skórka na migdałach jest ciężkostrawna, dlatego warto ją usunąć przed jedzeniem. Do wypieków świetnie nadaje się gotowa mąka migdałowa (czyli zmielone, blanszowane migdały).


Ciasteczka migdałowe z marmoladą

Składniki:

3 białka
300g maki migdałowej
300g cukru pudru trzcinowego (zmielony cukier trzcinowy) i dodatkowo 2 łyżki do obtoczenia ciastek
1 łyżka miodu
nadzienie: domowe dowolne konfitury

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki zmiksować na gęstą, plastyczną masę. Masa może się kleić. Przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut, do schłodzenia.
2. Po tym czasie formować z ciasta nieduże kulki, wielkości małego orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze pudrze. Układać na blaszce zachowując odstępy - ciastka podwajają objętość. Lekko spłaszczyć. Końcem drewnianej łyżki zrobić wgłębienia w ciastkach, wypełniać je niedużą ilością nadzienia.
3. Piec w temperaturze 180º C przez około 15 minut. Wystudzić na kratce.


Przepis inspirowany:
http://apetycznedebiuty.blogspot.com/2012/10/woskie-ciasteczka-migdaowe-bez-maki.html

Produkt dostępny w sklepie e-zdrowyprzedszkolak.pl

Zobacz

 

AGAR-AGAR

To roślinny odpowiednik żelatyny. Stanowi wybawienie dla wegetarian i wegan, którzy nie muszą dzięki niemu rezygnować z ulubionych galaretowatych dań. Otrzymywany jest z krasnorostów. Zawiera jod, wapń, żelazo, fosfor, witaminy A, C, D, K i kompleks witamin z grupy B. Ogromną zaletą używania agaru jest fakt, że zastyga w temperaturze pokojowej. Nie trzeba więc wstawiać dań z agarem do lodówki by stężały. Nie posiada też barwy ani smaku, a do tego zamienia w galaretę nawet kwaśne dania.


Domowe żelki

Składniki:

1 szklanka soku bez cukru (najlepiej ze świeżych owoców, np. pomarańczowego)
2 płaskie łyżeczki agaru


Wykonanie:

1. Wlać sok do garnka i zagotować. Do gotującego się na małym ogniu soku stopniowo dodawać agar-agar. Cały czas mieszać, aż do zagotowania.
2. Przelać (najlepiej za pomocą łyżki) do silikonowych foremek (serduszka, zwierzaki). Można schłodzić w lodówce (ok. 10 minut) ale nie trzeba, bo żelki zastygną też w temperaturze pokojowej (może to potrwać nieco dłużej).

Produkt dostępny w sklepie e-zdrowyprzedszkolak.pl

Zobacz

 

MAKARON FUSILLI TRÓJKOLOROWY

Makaron wytwarzany z pszenicy durum, która jest jedną z najstarszych roślin uprawianych od wieków w Chinach, na Bliskim Wschodzie i w północnej Afryce. Mąka z pszenicy durum zawiera więcej fosforu, potasu, żelaza, miedzi, manganu, cynku, a także witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6) oraz kwasu foliowego niż mąka z pszenicy zwykłej. Durum zawiera również luteinę, która chroni przed działaniem wolnych rodników i wspomaga wzrok. Indeks glikemiczny makaronu z mąki durum jest niższy od tego ze zwykłej pszenicy. Dlatego jest on znacznie lepszy dla cukrzyków, a także osób, które dbają o szczupłą sylwetkę.

 

Makaron z soczewicą i sosem pomidorowym

Składniki:

makaron fusilli trójkolorowy
soczewica zielona (pół szklanki)
3 pomidory bez skóry krojone (świeże lub z kartonu)
1 papryka
1 cebula
olej rzepakowy
natka pietruszki
sól, pieprz, świeże lub suszone zioła (bazylia, oregano, słodka papryka)

Wykonanie:

1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie al dente.
2. Soczewicę przepłukać i ugotować w osobnym garnku. Paprykę i cebulę oczyścić, umyć i pokroić w kostkę.
3. Na patelni poddusić cebulę z papryką, dodać ugotowaną wcześniej soczewicę. Całość zalać pomidorami i poddusić ok 10 minut, odparować namiar płynu.
4. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Sos podawać na ciepłym makaronie, posypać natką pietruszki.


Produkt dostępny w sklepie e-zdrowyprzedszkolak.pl

Zobacz