Niesamowita moc zielonych koktajli

Zielone, pożywne, pyszne i zdrowe koktajle liściasto-owocowe! W ostatnich latach znajdują coraz więcej zwolenników. Moda na zielone koktajle to na szczęście bardzo zdrowy trend, który warto praktykować każdego dnia jako wzbogacenie codziennego menu.

koktajl zielony

Zielone koktajle to znacznie lepsza alternatywa dla świeżo wyciskanych soków. Nie dość, że do ich wykonania używamy całych owoców, których pozbawiamy tylko zewnętrznej niejadalnej skórki, to jeszcze z łatwością „przemycimy” do nich cenne zielone liście, które przez wielu z nas nie byłyby możliwe do zjedzenia, tym bardziej w większej ilości. Nie wspomnę już o dzieciach, które (w większości) bardzo ciężko przekonać do kilku listków natki pietruszki w zupie.

 

Co kryje się w zielonych liściach ?

Tymczasem jadalne zielone rośliny liściaste zawierają cenny chlorofil, czyli zielony barwnik nazywanego także "roślinną krwią". Naturalny zielony barwnik wymiata toksyny, pomaga zwalczać bakterie, czy groźne wolne rodniki. Pokarmy w niego obfitujące zawierają mnóstwo magnezu dbającego o układ nerwowy oraz sprzyjającego krwiotwórczości żelaza. W zielonych liściach znajdziemy także kwas foliowy, który m.in. powoduje lepsze wchłanianie żelaza. Koktajle są więc idealne dla osób, których dieta wymaga wzbogacenia w żelazo - czyli niemal dla wszystkich :). Najbardziej neutralne w smaku liście, które możemy użyć w koktajlach to liście szpinaku, jarmużu, czy zwykłej sałaty. Zaawansowani korzystają również z innych liści, np. roszponki, rukoli czy pokrzywy.


Odrobina słodyczy

Do koktajli dodajemy oczywiście owoce, które dodadzą im naturalnej słodyczy, ale także wzbogacą w dodatkowe witaminy i cenne składniki. Zazwyczaj do koktajli takich dodajemy banana, który jest dostępny cały rok, a nadaje on lekkiej i kremowej konsystencji. Do tego konieczne są owoce bogate w witaminę C, czyli np. kiwi, cytrusy, truskawki, maliny, porzeczki, i inne, których obecność poprawi wchłanianie cennego żelaza. Oczywiście wszystkie inne owoce dodadzą koktajlom odmiennego, ciekawego smaku, a zarazem nowych cennych właściwości.


Inne wartościowe dodatki

Warto wzbogacić koktajle mielonym siemieniem lnianym, awokado, lub mielonymi orzechami, które dodadzą cennych kwasów tłuszczowych. Można też dodać np. płatki owsiane lub ugotowaną kaszę jaglaną. Wówczas koktajl taki może zastąpić pierwsze lub drugie śniadanie. Do nadania odpowiednio płynnej konsystencji trzeba jeszcze dodać wody mineralnej, mleka zwierzęcego lub roślinnego albo soku z marchwi lub np. pomarańczy. Ogromną zaletą koktajli liściasto-owocowych jest prostota ich wykonania i genialny smak, który możemy wzbogacać w takie składniki, jakie akurat mamy w zasięgu ręki.

Pijmy więc zielone koktajle na zdrowie!


Koktajl z pokrzywą (ok 4 porcje)

- 3 garści liści z młodej pokrzywy, zerwanej w wierzchołka - nie może kwitnąć!!!
- 2 banany
- sok wyciśnięty z cytryny
- 300 ml mleka zwierzęcego lub roślinnego

Pokrzywę zostawić na kilka godzin, aby lekko zwiędła i przestała "parzyć". Następnie wrzucić ją do blendera, dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować.

http://eterycznegotowanie.bloog.pl/id,336230723,title,Koktajl-z-pokrzywy,index.html?smoybbtticaid=614c7b


Koktajl z jarmużem

- 4 niewielkie gałązki jarmużu
- 2 dojrzałe banany
- 1 kiwi
- sok z 1 i 1/2 czerwonej pomarańczy

Z jarmużu oberwać listki (łodyżki wyrzucić), banany i kiwi obrać, wrzucić do wysokiego naczynia i zalać sokiem. Blendować na jednolitą masę.

http://www.poracoszjesc.pl/2015/01/zielony-koktajl-z-jarmuzu-i-bananow.html


Koktajl ze szpinakiem (2 porcje)

- 2 kubki szpinaku (ok. 100g)
- 1/2 ananasa
- 2 dojrzałe banany
- 1 szklanka wody
- sok z 1 limonki lub 1/2 cytryny

Do wysokiego naczynia wlać wodę, wrzucić szpinak i zblendować. Następnie dodać pozostałe składniki i miksować do uzyskania jednolitego zielonego napoju.

http://surojadek.com/zdrowe-przepisy/szpinak-koktajl/

 Autor: Ewa Buczkowska - dietetyk Akademii Zdrowego Przedszkolaka