Dzień dziecka ze zdrową krówką „miętolką” :)
O szkodliwości cukru w diecie dzieci i dorosłych pisaliśmy już wielokrotnie. Naturalnie nie da się go całkowicie wykluczyć z jadłospisu, ale starania, by było go jak najmniej z pewnością zaowocują lepszym zdrowiem i samopoczuciem. Czy da się stworzyć bezcukrowe słodkie i zdrowe przysmaki na dzień dziecka? Tak, to bardzo proste!
Dzień dziecka bez słodkości? Raczej się nie uda. Każde dziecko tego dnia będzie domagało się słodkiego akcentu. Oczywiście jeśli sporadycznie pozwalamy dzieciom na sklepowe słodkie przyjemności to nic w tym złego. Jednak należy pamiętać, że cukier króluje w tak wielu produktach, że gdy zsumujemy codzienną ilość nieświadomie zjadanego cukru, to może się okazać, że jest go dużo za dużo.
Jeśli tego dnia planujecie urządzić przyjęcie w domu proponujemy kilka naszych pomysłów na zdrowe słodkie przekąski bez dodatku cukru. Nasze propozycje dostarczają oprócz przyjemnej słodyczy także wielu cennych wartości, które przy okazji dodamy do przysmaków. Zdrowe dodatki, które warto dodawać do domowych wypieków i deserów to np. owoce suszone (daktyle, morele, figi, śliwki), orzechy i nasiona (włoskie, laskowe, pestki dyni słonecznika mielone siemię lniane), amarantus ekspandowany, płatki owsiane i wiele innych. Możliwości jest bardzo wiele. Pamiętajcie o tym, kiedy przygotowujecie przysmaki dla swoich dzieci :)
Zdrowa krówka „miętolka”
Składniki:
- ok. 120 g migdałów blanszowanych, najlepiej bez skórek
- ok. 150 g daktyli suszonych bez pestek
- garść amarantusa ekspandowanego
- płatki owsiane błyskawiczne
- do obtaczania: sezam, wiórki kokosowe
Przygotowanie
1. Daktyle zalać wodą w garnku (tyle żeby je przykryło) i gotować na dużym ogniu, tak by cała woda się wygotowała (trzeba uważać, by nie przypalić).
2. Migdały zmielić najlepiej w młynku do kawy.
3. Daktyle ostudzić, przełożyć do malaksera i zmielić dość gładko, aż masa stanie się lepka i plastyczna. Następnie dosypać amarantus, garść płatków i ponownie zmiksować. Kiedy masa jest zbyt rzadka - dosypać tyle płatków, by dało się z niej formować małe kulki.
4. Z masy formować kuleczki i obtoczyć w sezamie lub wiórkach kokosowych. Przed jedzeniem najlepiej włożyć na kilka godzin do lodówki.
Ps. Zdrowa krówka „miętolka” została w ostatnim czasie okrzyknięta najlepszą słodyczą mojego syna 6-latka :)
Domowy lodowy mus owocowy
Składniki:
- mrożony banan (krojony w plastry)
- mrożone truskawki (lub inne mrożone owoce)
- jogurt grecki
- miód
- mielone siemię lniane (opcjonalnie) do zagęszczenia
Wykonanie:
1. Owoce wyłożyć do malaksera i pozostawić ok 20 minut (żeby lekko się odmroziły)
2. Dodać niewielką ilość jogurtu greckiego, miód i siemię (jeśli używamy)
3. Lody zmielić na gładką masę podawać od razu po przygotowaniu
Domowe batoniki z musli
Składniki:
- 300 g posiekanej mieszanki orzechowej (np. orzechy włoskie, laskowe, migdały, pistacje, nerkowce)
- 100 g płatków owsianych/żytnich/jęczmiennych
- 50 g pestek słonecznika/dyni
- 50 g siemienia lnianego
- ok.300 g miodu rzepakowego
Wykonanie:
1. Miód rozpuść. Posiekane orzechy, płatki owsiane, słonecznik i siemię wymieszać w dużej misce.
2. Dodać rozpuszczony miód i bardzo dokładnie wymieszać.
3. Blaszkę (keksówka) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej gotową masę. Za pomocą łyżki mocno ubić w dno blaszki. Wstawić do lodówki na około godzinę.
4. Po tym czasie wyjąć i pokroić na batoniki.
Przepis inspirowany: http://www.lekkowkuchni.pl/2013/11/batoniki-musli-bez-maki-tuszczu-jaj-i.html
Składniki do zdrowych deserów znajdziesz na e-zdrowyprzedszkolak.pl