Pomysł na obiad w upalny dzień
Leniwy czerwcowy dzień… Co by tu zrobić na obiad w ten sielski upalny dzień? Warunek jest taki, by był on lekki, sycący, szybki do wykonania, a do tego zdrowy i smakował małym smakoszom… Makaron!
Makaron lubią niemal wszyscy - i duzi i mali. Podstawową jego zaletą jest fakt, że przygotowanie posiłku z makaronem zajmuje mało czasu, sytość trwa długo, a do tego można go robić na wiele prostych sposobów. Jeśli makaron ma być zdrowy to warto nieco zagłębić się w jego skład podany na opakowaniu. Nie każdy bowiem makaron jest zdrowy. Ten zrobiony z mąki pszennej oczyszczonej nie wniesie dla organizmu nic cennego. Warto natomiast skorzystać na przykład z makaronu pełnoziarnistego lub razowego z mąki orkiszowej.
Orkisz jest starą odmianą pszenicy. Ziarno orkiszu zawiera duże ilości białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, witamin i składników mineralnych. Zawiera więcej białka (13–17 proc.) niż ziarno pszenicy zwyczajnej. Jest od nich także bogatsze w lepiej przyswajalny gluten. Jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, PP oraz składników mineralnych: żelaza, potasu, wapnia i cynku.
Mąka orkiszowa razowa, której użyto do wykonania makaronu, dostarczy wszystkich cennych wartości odżywczych, które znajdowały się w całych ziarnach orkiszu. Makaron taki dostarczy też energii na długi czas, bo będzie ona uwalniana powoli i stopniowo. Do tego szybkie, wiosenne pesto z bogatej w witaminę C i żelazo natki pietruszki i obiad mamy gotowy. Smacznego!
Makaron z pietruszkowym pesto
Składniki:
- Makaron razowy orkiszowy
- 2 spore garście natki pietruszki
- 2 garście orzechów np. nerkowca
- 3 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- garść startego parmezanu
- sól, pieprz
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki na pesto przełożyć do malaksera i zmiksować. Jeżeli pesto jest za gęste trzeba dolać oliwy, jeżeli za rzadkie – pietruszkę lub orzechy.
2. Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli.
3. Wymieszać z ugotowanym makaronem, posypać odrobiną parmezanu.
Smacznego!
MAKARON ORKISZOWY RAZOWY, RURKA, BIO 400 G., BABALSCY
CENA: 7,66 zł
Opis
Składniki:
mąka razowa żytnia typ 2000* zmielona na kamiennych żarnach, woda
*mąka produkowana ze zbóż pochodzących z kontrolowanych gospodarstw ekologicznych (uprawa bez agrochemii)
Przchowywać w suchym i przewiewnym miejscu.
Sposób przygotowania:
Zagotować dostateczną ilość wody (3 L na op. makaronu) dowolnie osolonej. Dodać odrobinę tłuszczu roślinnego.
Wrzucać stopniowo makaron i gotować do chwili, kiedy będzie dostatecznie miękki (około 10 min.).
Następnie odstawić z ognia, przelać zimną wodą, odcedzić.
Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1305/311
Tłuszcz: 2,1 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,5 g
Węglowodany: 71,2 g
w tym cukry: 3 g
Błonnik: 7,6 g
Białko: 11,5 g
Sól: 0,02 g