Szynki, kiełbaski , polędwiczki… chude, świeże ale czy na pewno zdrowe?

Dla wielu to obowiązkowy dodatek do chleba - pachnące, różowe wędliny sklepowe. Czy jednak będą dobrym wyborem do zdrowej kanapki? Na co powinniśmy uważać? Jakie dodatki kryją w sobie rozmaite wyroby wędliniarskie? Jak często podawać je dzieciom?

wedliny
Cała prawda o wędlinach sklepowych

Dawniej wędliny miały inny smak, aromat i charakterystyczną lekko szarawą barwę. Z sentymentem wspominają je osoby starsze, ponieważ ówczesne wędliny stanowiły rarytas na stołach. Z 10 kg szynki powstawało 8 kg gotowego wyrobu. Trudno je porównywać z dzisiejszymi nienaturalnie różowymi, napompowanymi wodą i niezdrowymi dodatkami wędlinami. Dziś z 10 kg szynki może powstać nawet 20kg produktu! Na opakowaniach wędlin sklepowych możemy znaleźć szereg nazw rozmaitych dodatków. Są to m. in. substancje wiążące wodę, np.: karageny, skrobie, żelatyny; wpływające na wygląd i barwę, jak azotany; wzmacniające smak, np. glutaminian sodu, hydrolizowane białka sojowe, ekstrakty drożdżowe, a także substancje stabilizujące kwasowość, poprawiające barwę i wspomagające peklowanie. Powszechnie stosuje się także konserwanty hamujące rozwój drożdży i pleśni, np. sorbinian potasu, benzoesan sodu czy przeciwutleniacze, np. kwas askorbinowy i jego sole lub ekstrakt z rozmarynu. To tylko przykłady najpopularniejszych dodatków.

Producenci tłumaczą się, że bez stosowanych przez nich dodatków wędliny miałyby znacznie krótszą datę przydatności, byłyby suche, a ich barwa nie zachęcałaby do zakupu. Czy producenci nie mają racji? Niestety mają. W obecnych czasach jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że mokra, różowa wędlina na pewno będzie lepszym wyborem niż szarawy, wysuszony, często znacznie droższy schab.


Co zatem wybierać? Jak często jeść wędliny i czym kierować się przy ich wyborze?

Chcąc zachować zdrowie i dobre samopoczucie powinniśmy się kierować kilkoma zasadami:

  • Najlepiej wybierać wędliny ekologiczne, bez konserwantów, z jak najkrótszą listą składników. Niestety wędliny te będą sporo droższe, ale nawet te ekologiczne nie powinny pojawiać się na naszym stole zbyt często.
  • Przy wyborze wędliny należy wybierać te pochodzące z jednego kawałka, nie mielone. Wybierajmy zatem szynkę, polędwicę, nie zaś mielonkę, czy pasztet.
  • Kształt dobrej wędliny jest nieregularny, naturalny dla wędlin, nie może być nim np. blok.
  • Dobrym wyborem będą wędliny podsuszane, takie jak: szynka „parmeńska”czy kiełbasa krakowska. Mają one dużo mniej niezdrowych dodatków i nie dużo tłuszczu.
  • Traktujmy wędliny jako okazjonalny dodatek do kanapek, a nie codzienną przekąskę. Jadajmy wędliny maksymalnie dwa razy w tygodniu po kilka plasterków.

Jeśli nie chcemy wydawać dużych pieniędzy na dobrą, zdrową ekologiczną wędlinę przygotujmy ją sami domowym sposobem. Wtedy będziemy mieć pewność, że w jej skład wchodzą tylko naturalne składniki, a smak i aromat okaże się nieporównywalny z wędlinami „sklepowymi”.

Spytacie co ztem na kanapki zamiast wędliny? My polecamy pyszne i zdrowe pasty kanapkowe.

PASTA SŁONECZNIKOWA DLA DZIECI BEZ CUKRU BEZGLUTENOWA BIO 180 G

pasta4CENA: 9,94 zł

Składniki:

nasiona słonecznika*(29%), koncentrat pomidorowy*(29%), olej słonecznikowy*, pomidory*(10%), skoncentrowany syrop jabłkowy*, sok z cytryny*,  woda,sól morska, papryka*, pieprz* (*składniki ekologiczne)

Produkt bezglutenowy.

Delikatna, kremowa pasta do kanapek oraz świetna baza do dipów lub sosów.

Produkt wegański: bez laktozy, mleka i drożdży

Wartość odżywcza w 100g:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1117/270

Tłuszcz: 22,7 g

w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 2,1 g

jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 11,6 g

wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 8,9 g

Węglowodany: 9,6 g

w tym cukry: 8 g

Błonnik: 2 g

Białko: 5,8 g

Sól: 1,575 g

 

PASTA KANAPKOWA OLIWKOWA BEZGLUTENOWA BIO 170 G

 pasta2CENA: 9,00 zł

Opis:
Nowa pokrywa!
Innowacje opakowania!
Jako jedyni w branży zdrowej żywności, używamy zupełnie nowe, przyjazne dla środowiska pokrywki. 
Wcześniej stosowane pokrywy blaszane miały wodoszczelne uszczelnienie wykonane z tworzywa sztucznego, które zawiera plastyfikatory tak aby słoiki były szczelne. PVC ma jeszcze jedną wadę - jeśli jest usuwane poprzez spalenie, uwalnia toksyny, które są szkodliwe dla zdrowia.
✔ Pokrywa wykonana jest z nowego rodzaju tworzywa o nazwie
Provalin ®, które działa bez użycia PCV lub plastyfikatorów.
Plastyfikator ✔ zatem nie może być przeniesiony do środków spożywczych.
✔ Provalin ® w związku gwarantuje najwyższe bezpieczeństwo żywności.

Składniki:

nasiona słonecznika (29%)*, woda, olej słonecznikowy*, przecier pomidorowy*, czarne oliwki (7%)*, sok cytrynowy*, syrop glukozowy*, czosnek*, sól morska, oregano*, pieprz*, mąka kukurydziana*, cebula*, marchew*, seler*, pasternak*, kurkuma, imbir*, gałka muszkatołowa*, pietruszka*, lubczyk*, liście laurowe*.


* składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli PL-OKO-013.

 Polecamy również:

Pastę kanapkową cukinia

Pastę kanapkową chili

Pastę słonecznikową z bazylią

Wszystkie pasty dostępne w sklepie internetowym Akademii - e-zdrowyprzedszkolak.pl