Szynki, kiełbaski , polędwiczki… chude, świeże ale czy na pewno zdrowe?
Dla wielu to obowiązkowy dodatek do chleba - pachnące, różowe wędliny sklepowe. Czy jednak będą dobrym wyborem do zdrowej kanapki? Na co powinniśmy uważać? Jakie dodatki kryją w sobie rozmaite wyroby wędliniarskie? Jak często podawać je dzieciom?
Cała prawda o wędlinach sklepowych
Dawniej wędliny miały inny smak, aromat i charakterystyczną lekko szarawą barwę. Z sentymentem wspominają je osoby starsze, ponieważ ówczesne wędliny stanowiły rarytas na stołach. Z 10 kg szynki powstawało 8 kg gotowego wyrobu. Trudno je porównywać z dzisiejszymi nienaturalnie różowymi, napompowanymi wodą i niezdrowymi dodatkami wędlinami. Dziś z 10 kg szynki może powstać nawet 20kg produktu! Na opakowaniach wędlin sklepowych możemy znaleźć szereg nazw rozmaitych dodatków. Są to m. in. substancje wiążące wodę, np.: karageny, skrobie, żelatyny; wpływające na wygląd i barwę, jak azotany; wzmacniające smak, np. glutaminian sodu, hydrolizowane białka sojowe, ekstrakty drożdżowe, a także substancje stabilizujące kwasowość, poprawiające barwę i wspomagające peklowanie. Powszechnie stosuje się także konserwanty hamujące rozwój drożdży i pleśni, np. sorbinian potasu, benzoesan sodu czy przeciwutleniacze, np. kwas askorbinowy i jego sole lub ekstrakt z rozmarynu. To tylko przykłady najpopularniejszych dodatków.
Producenci tłumaczą się, że bez stosowanych przez nich dodatków wędliny miałyby znacznie krótszą datę przydatności, byłyby suche, a ich barwa nie zachęcałaby do zakupu. Czy producenci nie mają racji? Niestety mają. W obecnych czasach jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że mokra, różowa wędlina na pewno będzie lepszym wyborem niż szarawy, wysuszony, często znacznie droższy schab.
Co zatem wybierać? Jak często jeść wędliny i czym kierować się przy ich wyborze?
Chcąc zachować zdrowie i dobre samopoczucie powinniśmy się kierować kilkoma zasadami:
- Najlepiej wybierać wędliny ekologiczne, bez konserwantów, z jak najkrótszą listą składników. Niestety wędliny te będą sporo droższe, ale nawet te ekologiczne nie powinny pojawiać się na naszym stole zbyt często.
- Przy wyborze wędliny należy wybierać te pochodzące z jednego kawałka, nie mielone. Wybierajmy zatem szynkę, polędwicę, nie zaś mielonkę, czy pasztet.
- Kształt dobrej wędliny jest nieregularny, naturalny dla wędlin, nie może być nim np. blok.
- Dobrym wyborem będą wędliny podsuszane, takie jak: szynka „parmeńska”czy kiełbasa krakowska. Mają one dużo mniej niezdrowych dodatków i nie dużo tłuszczu.
- Traktujmy wędliny jako okazjonalny dodatek do kanapek, a nie codzienną przekąskę. Jadajmy wędliny maksymalnie dwa razy w tygodniu po kilka plasterków.
Jeśli nie chcemy wydawać dużych pieniędzy na dobrą, zdrową ekologiczną wędlinę przygotujmy ją sami domowym sposobem. Wtedy będziemy mieć pewność, że w jej skład wchodzą tylko naturalne składniki, a smak i aromat okaże się nieporównywalny z wędlinami „sklepowymi”.
Spytacie co ztem na kanapki zamiast wędliny? My polecamy pyszne i zdrowe pasty kanapkowe.
PASTA SŁONECZNIKOWA DLA DZIECI BEZ CUKRU BEZGLUTENOWA BIO 180 G
Składniki:
nasiona słonecznika*(29%), koncentrat pomidorowy*(29%), olej słonecznikowy*, pomidory*(10%), skoncentrowany syrop jabłkowy*, sok z cytryny*, woda,sól morska, papryka*, pieprz* (*składniki ekologiczne)
Produkt bezglutenowy.
Delikatna, kremowa pasta do kanapek oraz świetna baza do dipów lub sosów.
Produkt wegański: bez laktozy, mleka i drożdży
Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1117/270
Tłuszcz: 22,7 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 2,1 g
jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 11,6 g
wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 8,9 g
Węglowodany: 9,6 g
w tym cukry: 8 g
Błonnik: 2 g
Białko: 5,8 g
Sól: 1,575 g
PASTA KANAPKOWA OLIWKOWA BEZGLUTENOWA BIO 170 G
Opis:
Nowa pokrywa!
Innowacje opakowania!
Jako jedyni w branży zdrowej żywności, używamy zupełnie nowe, przyjazne dla środowiska pokrywki.
Wcześniej stosowane pokrywy blaszane miały wodoszczelne uszczelnienie wykonane z tworzywa sztucznego, które zawiera plastyfikatory tak aby słoiki były szczelne. PVC ma jeszcze jedną wadę - jeśli jest usuwane poprzez spalenie, uwalnia toksyny, które są szkodliwe dla zdrowia.
✔ Pokrywa wykonana jest z nowego rodzaju tworzywa o nazwie
Provalin ®, które działa bez użycia PCV lub plastyfikatorów.
Plastyfikator ✔ zatem nie może być przeniesiony do środków spożywczych.
✔ Provalin ® w związku gwarantuje najwyższe bezpieczeństwo żywności.
Składniki:
nasiona słonecznika (29%)*, woda, olej słonecznikowy*, przecier pomidorowy*, czarne oliwki (7%)*, sok cytrynowy*, syrop glukozowy*, czosnek*, sól morska, oregano*, pieprz*, mąka kukurydziana*, cebula*, marchew*, seler*, pasternak*, kurkuma, imbir*, gałka muszkatołowa*, pietruszka*, lubczyk*, liście laurowe*.
* składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli PL-OKO-013.
Polecamy również:
Wszystkie pasty dostępne w sklepie internetowym Akademii - e-zdrowyprzedszkolak.pl