Jogurt naturalny z owocami kontra jogurt o smaku owocowym

Jogurt naturalny z owocami czy jogurt o smaku owocowym? Mimo spójnej nazwy to zupełnie rózne produkty. 

 

Jogurt o smaku owocowym

Co zawierają:

--> cukier i substancje słodzące

--> zagęstniki

--> barwniki oraz aromaty

--> kolorowe dodatki

jogurt o smaku owocowym

 

 

 CUKIER I SUBSTANCJE SŁODZĄCE

Jogurty smakowe zawierają zazwyczaj dużo cukru albo substancji słodzących, takich jak syrop glukozowo-fruktozowy, sorbitol, czy aspartam. Ilść cukru wiąże się z wyższą kalorycznością produktu. W 300 ml smakowego jogurtu może być aż 6 łyżeczek cukru! Jogurty smakowe mogą dostarczać od 90 do 130 kcal w 100 g, w zależności od rodzaju - czyli prawie dwa razy więcej niż w jogurcie naturalnym!

ZAGĘSTNIKI

Ich symbole to np. 

E 412 --> guma guar

E 407 --> karagen

E 440 --> pektyny

Nie są szkodliwe, ale taki jogurt jest mniej wartościowy, bo jego gęstośc nie wynika z dużej ilości mleka w proszku, tylko z dodatku zagęstnika. Taki jogurt będzie zawierał mniej wapnia i białka.

BARWNIKI ORAZ AROMATY

Najpopularniejsze to barwnik z aronii, buraków, karminy, czy też koszenila - barwnik otrzymywany z odwłoków mszyc żerujących na kaktusach. Im więcej barwników i aromatów w jogurtach, tym mniej naturalnych składników. Często to właśnie one są odpowiedziale za piękny kolor i zapach jogurtów "owocowych", które tak naprawdę z owocami mają niewiele wspólnego.

Jeżeli już decydujemy się na kupno takiego jorurtu, lepiej wybrać jogurt Z OWOCAMI (przynajmniej 6,5 proc. owoców) niż jogurt O SMAKU jakiegoś owocu (mniej niż 3,5 proc. owoców).

KOLOROWE DODATKI

Często na wieczku jogurtu widzimy zapakowane pod przezroczystym wieczkiem kolorowe drażetki, którym nasze dzieci nie mogą się oprzeć. Jest to nic innego jak kolejna porcja cukru, barwników, aromatów i innych niekorzystnych substancji chemicznych. 

 

Jogurt naturalny z owocami

 Co zawierają:

--> naturalnie występujące cukry

--> wapń i witaminę D

--> witaminy

jogurt z owocami

NATURALNIE WYSTĘPUJĄCE CUKRY

W jogurcie naturalnym brak dodatkowego cukru i substancji słodzących, które przede wszystkim odpowiadają za namiar kalorii w diecie.

100 g jogurtu naturalnego --> ok. 60 kcal

Występuje w nim naturalny cukier mleczny - laktoza, który częściowo jest rozkładany przez bakterie kwasu mlekowego, dlatego też jogurty są lepiej tolerowane niż mleko przez osoby cierpiące na nietolerancję laktozy. 

WAPŃ I WITAMINA D

100 g jogurtu --> 170 mg wapnia

czyli 24 proc. dziennego zapotrzebowania na wapń dla dzieci w wieku przedszkolnym.

Wapń jest podstawowym materiałem budulcowym kości i zębów. Jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju dziecka. Jogurt zawiera też witaminę D, która ułatwia przyswajanie wapnia i wzmacnia kości.

WITAMINY

Występują naturalnie w świeżych owocach, które są ich najlepszym źródłem, szczególnie witaminy C (owoce takie jak: czarna porzeczka, truskawka czy kiwi).

Owoce to także źródło karotenoidów, w tym B-karotenu (występuje głównie w owocach o żółtym lub pomarańczowym zabarwieniu miąższu: w mango, morelach, brzoskwiniach) oraz w mniejszym stopniu witaminy z grupy B oraz witaminy K i E.