Gołąbki bez zawijania z kaszą jaglaną

Tradycyjne gołąbki pieczołowicie zawijane w liście kapusty włoskiej z białym ryżem to kultowe danie przygotowywane przez nasze mamy i babcie. Smak ich pamiętamy wszyscy i wielu z nas z chęcią powtórzyłoby je w swoim rodzinnym menu, ale wizja gotowania kapusty i umiejętnego zawijania gołąbków zniechęca do ich wykonania. Jest na to sposób – nowoczesne gołąbki bez zawijania!

Gołąbki w formie tradycyjnej bardzo smakują nam – dorosłym. Dzieci niestety odstrasza liść zawinięty wokół gołąbka. Zwykle skrzętnie odwijają więc gołąbka z kapusty i wyjadają sam środek :) Jeśli więc liście poszatkujemy i ukryjemy je w farszu, to dzieci nawet nie zorientują się, że zjadły sporą ilość kapusty.

golabki

Do nowoczesnych gołąbków warto użyć zamiast białego ryżu kaszy jaglanej, która świetnie go zastąpi i doda potrawie cennych wartości. Kasza ta jest lekkostrawna i bezglutenowa, nadaje się więc dla osób na diecie bezglutenowej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B - B1, B2 i B6 oraz żelaza i miedzi. Dzięki jej zasadotwórczemu działaniu świetnie przywraca równowagę kwasowo-zasadową. Ponadto ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych, a dzięki krzemionce, którą posiada – wpływa na piękny wygląd włosów, skóry i paznokci.

Do naszych gołąbków użyjemy także nieco soczewicy zielonej, która wymieszana z mięsem nawet nie będzie wyczuwalna w smaku. W naszej propozycji gołąbków jest wprawdzie trochę mięsa, ale warto częściowo zamienić go na soczewicę, która jest cennym źródłem białka, znajdziemy w tu także kwas foliowy i żelazo. Dużo też w niej fosforu, magnezu, cynku oraz witamin z grupy B. Regularnie spożywana soczewica dobrze wpływa na cerę, poprawia pracę przewodu pokarmowego i wspomaga przemianę materii, a dodatkowo reguluje stężenie cholesterolu we krwi.

Zachęcamy do wypróbowania!


Składniki:
- ½ kapusty włoskiej
- 400 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
- 100 g soczewicy zielonej
- szklanka kaszy jaglanej
- do przyprawienia mięsa: 1/2 łyżeczki soli, pieprz, 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 jajka ekologiczne
- pół szklanki kaszy manny
- 1 cebula
- mąka pełnoziarnista do obtaczania
- bulion warzywny
- 500 ml przecieru pomidorowego
- ewentualnie trochę koncentratu pomidorowego
- kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, 2 listki laurowe, słodka papryka
- olej

Wykonanie:
1. Kaszę sparzyć wrzątkiem, opłukać, zalać 2 szklankami wody, dodać 1 łyżkę oleju i sól, zagotować i gotować na minimalnym ogniu pod przykryciem około 15 minut, nie mieszając.
2. Kapustę drobno poszatkować (najlepiej w maszynie siekającej), posolić, odstawić na ok. 20 min.
3. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na oleju.
4. Soczewicę przepłukać, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości ok 20-30 minut.
5. Mięso doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Następnie dodać jajka, ugotowaną kaszę jaglaną, kaszę mannę, soczewicę i kapustę odciśniętą z nadmiaru soku. Wyrobić na jednolitą masę. Następnie formować kotleciki – „gołąbki” (ręce można zwilżyć wodą, nie będą się kleiły), obtaczać w mące i wkładać na rozgrzany olej. Smażyć z każdej strony na rumiano.
6. Usmażone gołąbki zalać 0,5 litra gorącego bulionu warzywnego. Dodać ziele angielskie, pieprz w kulkach i listki laurowe. Dodać cebulkę z czosnkiem podsmażone na maśle. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 20 min. Następnie dodać przecier pomidorowy i koncentrat, dusić kolejne 10 min. Na koniec sos doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i cukrem.