Poznaj prawdę o kremie orzechowym!

Kanapka z kremem orzechowym to ulubiony przysmak większości dzieci. Wśród wielu producentów największą popularnością cieszy się marka Nutella – zobaczmy co kryje się w jej wnętrzu.

nutella grafika

Nutella to „wyjątkowo niezdrowy krem zrobiony z połączenia cukru, tłuszczu palmowego, mleka w proszku, odrobiny orzechów laskowych i kakao”. Taka jest prawda nie tylko o Nutelli, ale i każdym kremie czekoladowym innej marki. I tak też powinny brzmieć opisujące je hasła. Tylko zastanówmy się, czy wówczas ktokolwiek kupiłby tego typu produkt? Zdecydowanie nie, a przecież jak największa sprzedaż jest celem producenta. 

Nie wierzcie reklamie

Nie dajcie się zwieść hasłom reklamowym typu: „Nutella jest wyjątkowo smacznym kremem zrobionym z połączenia prażonych orzechów, odtłuszczonego mleka i odrobiny kakao'' i wizerunkowi uśmiechniętej mamy z miłością podającej kanapki z Nutellą swoim pociechom. Nie łudźmy się że producent Nutelli i innych kremów tego typu tworzy je z myślą o zdrowiu spożywających go dzieci.

Wybieraj świadomie

Zapewne nie raz słyszeliście o tym, że trzeba czytać etykiety, warto sprawdzać tabele wartości odżywczej. Tylko, że samo przeczytanie niewiele daje, trzeba wiedzieć jak powinien wyglądać skład danego produktu aby mieć punkt odniesienia. Tu dowiecie się o tym jak czytać i interpretować etykiety na produktach.

nutella

Słodka zguba

Wracając do nieszczęsnej Nutelli, przeanalizujmy pokrótce jej skład. Na pierwszym miejscu jest cukier, oznacza to że jest on podstawą kremu – w 100 g produktu jest aż 56,7 g cukru, który jest bezpośrednią przyczyną próchnicy zębów u dzieci, nadwagi, a następnie otyłości, która pociąga za sobą szereg schorzeń dietozależnych. Trzeba dodać, iż cukry proste bardzo szybko podnoszą poziom glukozy we krwi, który z kolei gwałtownie spada. Oznacza to, że po spożyciu Nutelli w niedługim czasie nasze dziecko poczuje ochotę na coś słodkiego, np. kolejna porcję kremu, co producenta z pewnością ucieszy, lecz stan uzębienia naszej pociechy na tym ucierpi.

Olej roślinny. Brzmi zdrowo. Aby na pewno?

Drugi na liście w składzie Nutelli widnieje olej roślinny. Te oleje w przeciwieństwie do zwierzęcych uchodzą za zdrowe, co więcej są zdrowe jeśli myślimy o oleju lnianym, czy rzepakowym. Nutella niestety pod tą nazwa ukrywa olej palmowy, który jest bardzo szkodliwy dla zdrowia, ponieważ zawiera substancje podnoszące poziom cholesterolu, a co za tym idzie prowadzące do miażdżycy oraz nasycone kwasy tłuszczowe, które prowadzą do chorób serca i otyłości. Istnieją badania, które dowodzą, iż olej palmowy spożywany przez dzieci pogarsza mineralizację kości, dodatkowo powodując wzdęcia.

To nie krem orzechowy tylko krem z dodatkiem orzechów

13% orzechów laskowych! To stanowczo za mało żeby móc nazwać Nutellę kremem orzechowym, czy kremem z orzechów. 13 g na 100g to zaledwie mały dodatek. Masła orzechowe, które powinny znaleźć się w jadłospisie zarówno najmłodszych, jak i dorosłych, to te zawierające co najmniej 90% orzechów. Przy obecnym bogatym rynku zdrowych produktów z łatwością można kupić i takie, które mają 100% orzechów laskowych, nerkowców czy orzeszków ziemnych.

Domowa nutella

Mamy nadzieję, że udało nam się Was przekonać, iż kremy orzechowe typu Nutella nie są dobrym wyborem i w sklepie lepiej omijać je szerokim łukiem. Nie będziemy jednak nikomu wmawiać, że jest niesmaczna, bo chyba wszyscy znamy jej smak :)
Aczkolwiek musicie wiedzieć, że można zrobić coś równie smacznego, a zarazem zdrowego w domu. Nie wierzycie na słowo? Poniżej znajdziecie przepisy na domowe kremy, które są aksamitne, wyśmienite w smaku, a dając taki smakołyk dziecku będziecie mieć pewność, że pójdzie mu na zdrowie :)

Większość produktów potrzebnych do przygotowania domowych kremów czekoladowych znajdziesz w naszym sklepie e-zdrowyprzedszkolak. A więc do dzieła!

krem czekoladowy

 

Krem z awokado

Składniki:

- 1 bardzo dojrzałe awokado
- 2 banany
- 2 czubate łyżki niesłodzonego kakao
- 1 łyżka miodu


Wykonanie:
1. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę.
2. Jedz z pełnoziarnistym pieczywem.

 

Krem z daktyli

Składniki:
- 100 g daktyli
- 2 czubate łyżki niesłodzonego kakao lub karobu
- 50 ml napoju roślinnego np. sojowego
- Szczypta soli np. himalajskiej

Wykonanie:
1. Daktyle zalej wodą i zostaw na noc do nasiąknięcia.
2. Namoczone daktyle odcedź i przełóż do naczynia.
3. Dodaj mleko sojowe, kakao i odrobinę soli.
4. Wszystko zmiksuj na gładką masę. 


Domowa orzechowa nutella

Składniki:
- 100 g orzechów laskowych
- 1/4 szklanki syropu daktylowego
- 2 czubate łyżki niesłodzonego kakao
- 6-10 łyżek mleka lub napoju roślinnego

Wykonanie:
1. Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
2. Wyjąć z piecyka i zawinąć w czystą kuchenną ściereczkę. Trzeć zawartość przez kilka minut, tak aby orzechy pozbyły się skórek. Im mniej skórek, tym delikatniejszy smak kremu. 
3. Wyłuskane orzechy umieścić w naczyniu blendera i rozdrobnić na gładki pył – ok. 4 minuty.
4. Dodać kakao, syrop daktylowy, mleko i wszystko dokładnie zmiksować.
5. Krem przechowywać szczelnie zamknięty w słoiku w lodówce.
Nie musisz się zastanawiać ile czasu krem może stać w lodówce. Jest taki pyszny, że zniknie po maksimum dwóch dniach :)

 

Gotowe masła orzechowe rekomendowane przez dietetyka

Jeśli nie masz czasu na zrobienie domowej nutelli lub nagle ty lub Twoje dziecko nabrało na nią ochoty, a nie masz w domu składników warto mieć plan awaryjny. W Twojej kuchennej szafce zawsze może czekać gotowe masło z orzechów laskowych.
Pamiętaj aby przy zakupie takiego masła dokładnie przeczytać etykietę. Skład takiego produktu powinien być maksymalnie dwu składnikowy, a najlepiej aby zawierał tylko orzechy. Najlepszymi orzechami dla Twojego dziecka będą migdały, które są bogate w wapń (masło migdałowe), nerkowce obfitujące w żelazo (masło z nerkowców) lub orzechy włoskie, które słyną z dużej zawartości kwasów omega 3. Poza kremami z orzechów polecamy również pastę Tahiti, która jest wykonana z nasion sezamu będących rewelacyjnym źródłem wapnia, żelaza i wielu innych składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego rozwoju organizmu.

MASŁO MIGDAŁOWE PRAŻONE 185G-PRIMAVIKA

maslo CENA: 18,69 zł

Składniki:

Migdały prażone ~ 99,9%, sól.

Masło migdałowe PRIMAVIKA jest hitem na rynku orzechowych kremów do smarowania. Oprócz rewelacyjnego migdałowego smaku charakteryzuje się szeregiem wartości zdrowotnych.

Dlaczego Twoje dziecko powinno jeść masło migdałowe zamiast kremów typu Nutella?

  • Masło migdałowe nie zawiera cukru! To ogromna przewaga nad innymi masłami orzechowymi i kremami kanapkowymi. Podając masło migdałowe Primavika swojemu dziecku dbasz o jego zęby, prawidłowa masę ciała, pracę mózgu i zdrowy rozwój całego organizmu.
  • Nie zawiera barwników ani aromatów, więc możesz podawać go swojemu dziecku bez obaw, iż stanie się nadpobudliwe.
  • Ma rewelacyjny silnie migdałowy smak. Dzięki czemu sarując nim kanapkę nie musisz nic więcej dodawać.
  • Jest bardzo wydajny. Mała łyżeczka dodana do kremu, mleka, jogurtu sprawia, że każdy posiłek jest bardziej atrakcyjny i zdrowszy.
  • W przeciwieństwie do kremów typu nutella nie zawiera mleka a co za tym idzie nasyconych kwasów tłuszczowych, które zaleca się ograniczać do minimum w diecie. Bogate jest jednak w zdrowe tłuszcze. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w migdałach dobrze wpływają na układ nerwowy, a przez to na pracę mózgu zwiększając efektywność nauki.
  • W połączeniu z pełnoziarnistym pieczywem, masło orzechowe stanowi źródło pełnowartościowego białka. To zdecydowanie zdrowsza alternatywa niż kanapka z wędliną, czy żółtym serem!

Ciekawostka!

Wiesz, że migdały tak naprawdę nie są orzechami? Są to owoce! Jednak, ze względu na wartość odżywczą zbliżoną do orzechów zalicza się je właśnie do tej kategorii produktów żywnościowych.

Wartość odżywcza w 100 g:

Wartość energetyczna - 2604 kJ / 628 kcal 
tłuszcz – 52 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 3,8 g 
węglowodany – 19 g 
w tym cukry - 4,6 g 
białko – 21 g
sól – 0,66 g 

 

TAHINI NATURALNE 185G-PRIMAVIKA

tahini CENA: 6,97 zł

Opis:
Do smarowania pieczywa, krakersów, wafli, naleśników itp. Do przygotowania kremów, polew, sosów, ciast, lodów itp.

Składniki:
Sezam 100%.

mgr Marta Wojda, dietetyk, Zespół Akademii Zdrowego Przedszkolaka