Koleżeńskie posiłki na Międzynarodowy Dzień Koleżeństwa
30 lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Koleżeństwa. To święto zostało ustanowione przez Organizację Narodów Zjednoczonych w 2011 roku. Jego założeniem było, że przyjaźń między ludźmi, krajami i kulturami może inspirować do działań pokojowych, budować mosty pomiędzy społecznościami. W celu podkreślenia rangi tego dnia, Organizacja Narodów Zjednoczonych zachęca rządy krajów oraz organizacje międzynarodowe do organizowania różnego rodzaju wydarzeń, które mogą wpłynąć na działania międzynarodowych społeczności w kierunku promowania solidarności oraz porozumienia między krajami.
To święto można również odnieść do naszego codziennego życia. Jest to idealny moment do refleksji nad naszym podejściem do koleżeństwa. Czy wystarczająco dużo uwagi poświęcamy znajomym, rodzinie? Czy przypadkiem w natłoku pracy i codziennych obowiązków ich nie zaniedbujemy? Odpowiedzcie sobie na to pytanie i niezależnie od odpowiedzi zróbcie coś w kierunku poprawy relacji z bliskimi. Nie bez przyczyny mówi się, iż największą radość daje nam uśmiech na twarzy osoby na której nam zależy. Dając jakiś drobiazg, czy gotując chociażby obiad bliskiej Wam osobie nie tylko sprawicie jej przyjemność. Największą radość sprawicie sobie patrząc na jej szczęście, chwilowe zakłopotanie wynikające z zaskoczenia lub okrzyki radości (to zazwyczaj w przypadku naszych najmłodszych :).
Żeby nieco Wam ułatwić poniżej przygotowaliśmy przepisy na „koleżeńskie” posiłki, które możecie wykorzystać przygotowując dzisiejszy obiad, kolację lub jutrzejsze śniadanie. Pamiętajcie, nie ma nic tak przyjemnego jak śniadanie do łóżka. Na takie gesty zazwyczaj zdobywamy się w weekend, jednak Królewska owsianka z Naszego przepisu jest tak szybka do wykonania, że piątkowy poranek również będzie idealną porą na jej wykonanie :)
Owsianka z siemieniem lnianym i owocami
Składniki na 2 porcje:
6 łyżek płatków owsianych
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
łyżka jagód Goji
łyżka rodzynek
2 figi suszone lub świeże
4 morele suszone (krojone)
2 łyżki nasion słonecznika
2 łyżki borówek
8 truskawek lub 2 garstki malin
300g jogurtu naturalnego lub napoju roślinnego
Przygotowanie:
1. Płatki, nasiona słonecznika i owoce suszone zalejcie wrzątkiem (tylko do przykrycia składników). Odczekajcie ok. 10 minut.
2. Kiedy płatki z owocami i nasionami odpowiednio zmiękną dodajcie świeżo zmielone siemię lniane, borówki, pokrojone truskawki lub maliny i zalejcie je jogurtem naturalnym.
Mamy nadzieję, że wspólnie zjedzone śniadanie zainspiruje Was do przyrządzenia lunchu, którym możecie podzielić się z koleżankami z pracy. Taka koleżeńska sałatka na pewno wszystkim przypadnie do gustu :)
Sałatka warzywno-owocowa
Składniki na 4 porcje:
4 garści szpinaku
2 garści orzeszków piniowych
100g sera feta light lub chudego twarogu
2 łyżki stołowe siemienia lnianego
2 nektarynki
2 łyżki octu winnego
3 łyżki soku z cytryny
szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
1. Szpinak należy opłukać.
2. Nektarynki przekroić na pół, wyjąć pestkę, a resztę pokroić w plasterki.
3. Siemię lniane rozdrobnić blenderem i wymieszać z lekko podprażonymi orzechami, sokiem z cytryny, szczyptą soli.
4. Sos wymieszać ze szpinakiem i nektarynkami.
5. Ser pokruszyć i posypać nim sałatkę.
Wieczór z kolei jest genialnym czasem aby spędzić go w gronie rodzinnym, a nic nie spaja lepiej rodziny niż wspólne gotowanie. Dlatego też specjalnie dla Was przygotowaliśmy przepis na KOLOROWE PIZZERKI, w których smaku się zakochacie, a sam proces przygotowania będzie genialną zabawą dla wszystkich członków rodziny.
Pizzerki z sosem z cieciorki
Składniki na 4 porcje:
mieszanka do wypieku bez jaj
1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
½ łyżeczki suszonych drożdży
200 g sosu pomidorowego
160 g pasztetu pomidorowego z cieciorką
1 puszka czerwonej fasoli
2 cebule pokrojone w plastry
papryka czerwona pokrojona w paski
ok.10 rzodkiewek pokrojonych w plastry
dwie garści rukoli lub roszponki
Przygotowanie:
1. Mieszankę do wypieku wymieszajcie z roztopionym olejem kokosowym, suszonymi drożdżami i 200 ml letniej wody.
2. Ciasto pozostawcie przykryte do wyrośnięcia na ok.30 min. W tym czasie umyjcie i pokrójcie warzywa.
3. Podzielcie ciasto na kulki wielkości dziecięcej piąstki i rozłóżcie na grubość ok. 5mm na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Pizzerki posmarujcie sosem pomidorowym wymieszanym z pasztetem z cieciorki.
5. Paprykę, fasolę i cebulę wyłóżcie na wierzchu pizzerek i całość pieczcie przez 20-30 minut w temperaturze 220°C (200°C jak jest termoobieg).
6. Po wyjęciu pizzerek z piekarnika przyozdóbcie je rukolą i rzodkiewkami.
Smacznego!
mgr Marta Wojda, dietetyk, Zespół Akademii Zdrowego Przedszkolaka